В среща с премиера акад. Николай Денков, представители на "Лукойл Нефтохим Бургас" заявиха, че компанията ще изпълни ангажиментите си за преминаване към преработка на неруски петрол. Обсъдени бяха и разумните срокове за приключване на този преход преди изтичането на дерогацията, разрешена от Европейската комисия до края на 2024 година, съобщи Правителствената информационна служба.

Срещата се проведе на фона на предложението за предсрочно прекратяване на изключението от европейското петролно ембарго за Русия. Предложението бе внесено в парламента преди неговата лятна ваканция от народни представители от партиите "ГЕРБ-СДС", "Продължаваме Промяната - Демократична България" и Движението за права и свободи.

Министър-председателят постави и въпроса за редовното внасяне на авансовите данъци, които "Лукойл" дължи на държавния бюджет. Освен стандартния 10% корпоративен данък, компанията е задължена да плаща и 33% временна солидарна вноска. Представителите на "Лукойл" потвърдиха готовността си да изпълнят своите финансови задължения в съответствие с изискванията на закона.

Президентът на Република България Румен Радев проведе среща с ръководството на компанията "Лукойл" днес в президентската институция. Срещата последва разговорите им с министър-председателя и представители на правителството в Министерския съвет, съобщиха от Пресслужбата на Президентството.

Президентът подчерта доброто сътрудничество и открития диалог между служебния кабинет и руската компания. Според Президeнтсвото "това сътрудничество доведе до трайно намаляване на цените на горивата в България до най-ниските нива в Европейския съюз." Освен това "Лукойл" прехвърли своето седалище от Швейцария в България и започна да плаща данъци в страната.

Основните точки на днешната среща бяха свързани с възможностите на "Лукойл" за алтернативни доставки на петрол, осигуряването на непрекъснатост в производствения процес и гаранциите за заетост след прекратяването на концесията на пристанище "Росенец". Разговорите също така обхванаха предприетите от управляващите действия за предсрочно преустановяване на дерогацията за внос на руски суров петрол.

Президентът Радев подчерта важността на предвидимите цени и надеждни доставки за българските потребители и икономиката на страната като цяло. "Очакваме надеждни доставки и предвидими цени на горивата. Това е от съществено значение за стабилността и растежа на България," заяви държавният глава след срещата.

Смеят ли ни се в САЩ, че особен търговски управител ще следи доставките на суров петрол?

Смеят ли ни се в САЩ, че особен търговски управител ще следи доставките на суров петрол?

Според "Възраждане" идеята е сглобката да овладее доставката на суров петрол в България