Депутатите от Комисията по икономическа политика и иновации в Народното събрание приеха на първо гласуване Законопроект за изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Вносители са Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов, Делян Пеевски, Делян Добрев, Десислава Атанасова, Мустафа Карадайъ и Ивайло Мирчев.

Народните представители гласуваха с 12 гласа "за", 5 гласа "против" и без "въздържали се".

Логично изказвания направиха от парламентарната група на "БСП за България".

Депутатът от БСП Петър Кънев посочи, че разговорът за дерогацията на суровия петрол много му приличал на разговора за украинското зърно.

Румен Гечев от БСП възнегодува, че няма доклад на Министерство на финансите по темата. Министърът на финансите Асен Василев трябва да се подпише какво ще е отражението върху бюджета, настоя Гечев. По думите му министърът на икономиката Богдан Богданов също трябвало да се подпише, за да се даде отговор какво се случва с българската икономика. Санкциите нямат почти никакъв ефект в Русия, изтъкна Гечев.

"В САЩ ни се смеят и си пият уискито. Пишат за нас, че сме малоумни", коментира Румен Гечев и добави, че ще защити тезата си с числа в пленарна зала на парламента относно вноса на суровия петрол.

Според "Възраждане" идеята е сглобката да овладее доставката на суров петрол в България.

Със законопроекта се предлага назначаването на особен търговски управител, който да е отговорен пред и контролиран от Народното събрание. Той ще се избира по предложение на Министерския съвет от Народното събрание. В изключителни случаи, при които няма действащо Народно събрание, особеният управител се назначава от Министерския съвет. Той ще бъде задължен да представя подробни шестмесечни планове за действие, които ще са неразделна част от договора за управление и ще бъдат отчитани и приемани от Комисията по икономическа политика и иновации.

Българското правителство трябва да прекрати използването на дерогацията на ЕС, която й позволява да внася руски суров петрол до края на 2024 г. Диверсификация на доставките на суров петрол и стриктно прилагане на правилата за достъп до отворена инфраструктура са ключови за осигуряване на здравословна конкуренция на българския пазар на горива. Най-вече осигуряването на равнопоставен достъп до съхранение на рафинирани продукти и пристанищни услуги за всички търговци на горива. Осигуряването на конкуренция обаче не трябва да става за сметка на националната сигурност и повишаване на цените на горивата за потребителите в България поради непремерени и/или шокови действия на правителството или на Народното събрание.

Първата стъпка беше прекратяването на концесионния договор с "Лукойл" за експлоатацията на петролния терминал на Росенец. Това ще помогне на България да гарантира, че терминалите не се използват за избягване на санкции чрез контрабанда на петрол и би гарантирало правилното отчитане на приходите от ДДС и акцизи, които са жизненоважни за фискалната сигурност.

Прекратяването на дерогацията от петролното ембарго ще бъде втората стъпка в лишаването на "Лукойл", а оттам и на Кремъл, от допълнителните печалби за финансиране на военните му усилия в Украйна. Ако руската компания не спази условието за пълна диверсификация на доставките на суров петрол, правителството трябва да постави рафинерията и всички останали активи, притежавани от "Лукойл", под държавен контрол чрез особен търговски управител.

Кабинетът и службите мислят какво ще стане, ако се откажем от дерогацията за руския петрол

Кабинетът и службите мислят какво ще стане, ако се откажем от дерогацията за руския петрол

Изключението от европейското петролно ембарго за Русия важи до края на 2024 г.