Освободеният днес зам.-министър на електронното управление Благовест Кирилов е заявил, че напуска поста си поради липса на прозрачност. Това се казва в съобщение, изпратено от пресцентъра на БСП. Според партията Кирилов твърди, че бордът на директорите на "Информационно обслужване", в чиито задължения е и отчитането на изборните резултати, не бил съставен според резултатите от конкурса.

"Той заявява, че не може да приеме това и че във всяко свое действие се ръководи от желанието да има прозрачност на процеса, ефективност на резултатите, както и да се защити националната сигурност, които са ключови условия за нормалното протичане на предстоящите избори", изтъкват от БСП. От партията посочват още, че подадената от Благовест Кирилов оставка сигнализира за точно обратното - липса на тези условия и сериозна заплаха за нормалното провеждане на предстоящите избори.

От БСП отбелязват също, че са сигнализирали ОССЕ и ПАСЕ за недопустима намеса на служебното правителство в изборите, насрочени за 2 април 2023 г. "Тогава изпратихме документи с конкретни данни за поредното недопустимо вмешателство в предстоящите извънредни парламентарни избори от страна на служебния кабинет на президента Румен Радев. За това вече свидетелстват и лица от служебния кабинет на президента - зам.-министър на електронното управление от кабинета на Радев признава за съществуващия риск от манипулация на изборите", заявяват от социалистическата партия.

БСП се оплака на ПАСЕ и ОССЕ от Крум Зарков

БСП се оплака на ПАСЕ и ОССЕ от Крум Зарков

И от коментара на Атанас Пеканов

От БСП възразяват срещу всякакви опити за намеса в изборите и зоват за незабавна реакция, като сезира прокуратурата за евентуална готвена подмяна на вота. "Призоваваме всички партии и неправителствени организации да се обединим за гарантиране на честни избори", допълват социалистите.

Минути по-късно Министерството на електронното управление (МЕУ) отговори, че изборът на независими членове на Съвета на директорите на "Информационно обслужване" АД е осъществен след проведена публична процедура за номиниране на кандидати за независими членове на Съвета на директорите на дружеството. От институцията обясняват, че процедурата е проведена от Агенцията за публични предприятия и контрол, която е независим орган. От МЕУ допълват, че списъкът на номинираните кандидати е публикуван и достъпен на сайта на агенцията, като от него се вижда, че двамата избрани за членове на Съвета на директорите са част от петимата номинирани кандидати.

Заместник-министърът на електронното управление бе освободен от поста си

Заместник-министърът на електронното управление бе освободен от поста си

Благовест Кирилов си тръгва по собствено желание

"Поканата за свикване на Общото събрание на "Информационно обслужване" АД, на което е следвало да бъдат избрани предложените за членове на съвета, е публикувана в Търговския регистър и е публично достъпна, повече от един месец, преди провеждане на самото събрание. Решението на Общото събрание е публикувано и достъпно на сайта на Търговския регистър", отбелязват също от ведомството.

От МЕУ уверяват, че процедурата по номиниране, класиране и избор е проведена при стриктно спазване на разписаните правила в Закона за публичните предприятия и правилника за неговото прилагане.

Служебният министър на електронното управление Георги Тодоров е категоричен, че в своите решения и действия ще продължи да се ръководи от принципите за законосъобразност, честност и прозрачност. Той подчертава, че в никакъв случай няма да се повлияе от опити за внушения, имащи за цел други интереси, различни от тези на държавата.