Шестима българи очакват евакуация от Кабул, съобщават от Министерството на външните работи.

Ведомството посочва, че продължава да следи развитието на ситуацията в Афганистан, включително изтеглянето на българските и други чуждестранни и местни граждани от страната.

Шестимата ни сънародници работят за международни организации в Кабул. Един от тях се е свързал днес със Ситуационния център на МВнР, във връзка е и с посолството ни в Пакистан. Министерството поддържа постоянен контакт с тях, като следи процедурата по тяхната евакуация и е готово да оказва необходимото съдействие.

11 българи са в Кабул, засега не искат евакуация

11 българи са в Кабул, засега не искат евакуация

Сънародниците ни там работят за международни организации

Към момента други петима българи вече са успели да се евакуират от Кабул в Дубай, Обединени арабски емирства.

По информация на посолството ни в Катар днес в столицата Доха е кацнал евакуационен самолет от Кабул, като на борда му са пристигнали и 8 български граждани, работили в Афганистан за постоянното представителство на ЕС. Посолството ни се е свързало с тях по телефона, уверявайки се, че са добре и не се нуждаят от консулско съдействие. Очаква се в скоро време те да се завърнат в България.

МВнР проучва различни възможности за изтегляне на българите от Афганистан, включително чрез международни евакуационни полети.