С традиционната българска фолклорна музика, развяване на българските, но и руските знамена пред НДК в София се проведе подписка за свикване на национален референдум за мир и неутралитет. На митинга прозвуча и химнът на Република България. Походът в столицата е част от шествие за мир в цялата страна.

Протестиращите, които наброяваха в началото на демонстрацията над 500-600 души, заявиха, че децата на България са родени тук, за да живеят в мир. Демонстрантите настояха България да е в зона на мира и да не бъде въвличана в каквато и да било война. Те призоваха политиците да отидат да се бият в Украйна, иначе ги чакало Народен съд.

Те заявиха, че искат мир.

На място присъстваха лидерът на ПП МИР Симеон Славчев, Светозар Съев от коалиция "Вън от НАТО и ЕС", лидерът на АБВ Румен Петков, общински съветници от БСП и Румяна Ченалова. Вееха се и знамена на "Възраждане".

Протестът се проведе при засилено полицейско присъствие. Митингът проведе и традиционното си шествие в посока сграда на президентската институция.

Обявиха инициатива за още един референдум

Обявиха инициатива за още един референдум

За военен неутралитет и регламентирано решаване на определени въпроси с референдуми

Предвиденият референдум включва следните въпроси:

  1. Подкрепяте ли да cе установи национална политика на военен неутралитет на България по отношение на всички външни за територията ѝ конфликти?
  2. Подкрепяте ли изпращането и използването на български въоръжени сили извън страната във връзка с въоръжен конфликт да се решава само с национален референдум?
  3. Подкрепяте ли пребиваването на чуждестранни военни формирования на територията на страната по повод външен за България въоръжен конфликт да се разрешава само с национален референдум?
  4. Подкрепяте ли да бъдат променени изискванията за брой подписи за произвеждане на национален референдум, като при над 100 000 подписа Народното събрание задължително да взема решение за произвеждането му?
  5. Подкрепяте ли да e налице решение на национален референдум, когато с повече от половината от действителните гласове е избран един от отговорите - да или не - и това мнозинство е поне една трета от участвалите в последните парламентарни избори?
  6. Подкрепяте ли национален референдум да може да се произвежда относно дългосрочни договори от компетентността не само на Народното събрание, но и на Министерския съвет, като те се ратифицират или сключват, само ако има положително решение на референдума.

От БСП съобщиха, че също са се включили в похода за мир в цялата страна.

Със своето участие в редица градове социалистите за пореден път затвърждават своята позиция относно войната в Украйна, а именно тя да бъде прекратена чрез дипломация, България да не предоставя оръжия, както и да не става страна в конфликта.

Във Варна организационният секретар на БСП Борислав Гуцанов призова съгражданите си да подкрепят общата национална кауза и допълни: "Обявихме се категорично за неутралитет и срещу "коалицията на войната". Ние от БСП заставаме зад тези искания и срещу въвличането на България във въоръжен конфликт", категоричен е той.