Новият български посланик в Израел Димитър Цанчев връчи акредитационните си писма на израелския президент Шимон Перес, съобщи БНР.

Той поднови поканата от името на българския държавен глава Георги Първанов Шимон Перес да направи официално посещение в България.

Днес новият български посланик в Израел Димитър Цанчев бе посрещнат в резиденцията на Шимон Перес от почетната стража под звуците на българския химн.

Посланик Цанчев връчи акредитационните си писма на израелския държавен глава и развълнува домакина си, произнасяйки встъпителните си думи на иврит.

По време на разговора между новия български посланик и израелския президент бе потвърдено желанието на двете страни за размяна на посещение и делегации.

Шимон Перес показа завидни познания в областта на съвременната българска политика и прояви жив интерес към икономическото развитие на България и отражението на световната криза върху нея.

Димитър Цанчев заяви, че една от основните му задачи като посланик ще бъде по-нататъшното развитие на икономическите връзки между двете страни и навлизането на значимия български бизнес в еврейската държава.

Също така той подчерта, че връзките между българския и палестинския бизнес са многообещаващи и че в момента България е започнала да работи по няколко проекта, свързани с укрепването на палестинските административни структури.