Заради остър недостиг на кадри гвардейците в армията може да спрат да изпълняват задълженията си по държавния протокол, съобщи пред „Дарик" командирът на Националната гвардейска част бригаден генерал Боян Ставрев.

Незаетите места вече са почти 50%. Към конкурсите за попълването им няма интерес. Заради ниското заплащане и свърхнатоварване много гвардейци напускат. От началото на годината са напуснали 34 гвардейци. Рапорти за напускане се подават всеки ден, уверява ген. Ставрев.

Броят на незаетите места в представителната част на Българската армия непрекъснато расте и вече е проблем, заяви той.

„Отиваме към 50 процента вакантни места за гвардейците, което за мен е притеснително", каза генералът.

По думите му, идва един момент, когато този процент вече бъде достигнат, тогава ще бъдат застрашени възможностите на гвардейската част да изпълнява нормално своите задължения по Закона за държавния протокол и други дейности.

Рапорти за напускане гвардейците подават ежедневно. Една от причините е заплащането. Средната заплата в Националната гвардейска част е 800 лева. Другата причина е натовареността. Заради по-малката численост на състава, гвардейците са принудени да изпълняват допълнителни задачи. 

„Когато чужд държавен глава пристигне на посещение в България, група гвардейци трябва да направи шпалир и да го посрещне на летището. Друга група трябва да чака на Паметника на незнайния войн. Рота от 72 гвардейци трябва да бъдат там. Отделно трябва да има шпалир в Президентството. А ние сега, като има недостиг, какво правим?

Групата, която е на летището, по най-бързия начин трябва да тича и отива в президентството. Това се отразява първо на качеството, второ, на физическото състояние, пренатоварване и това води до демотивация и много от момчетата напускат", обясни ген. Ставрев.

Свободните места в Националната гвардейска част не се попълват, защото няма интерес към конкурсите, които се обявяват. На последния конкурс, проведен през юни са обявени 29 свободни места. Явили са се едва 16 кандидати, от които ще бъдат назначени 14, допълни командирът на гвардейците.