Социологът Добромир Живков от "Маркет Линкс" заяви, че местните избори ще произведат допълнителен резултат, който може да увеличи политическото напрежение. Местните избори ще са тест за властта и за сглобката, посочи той в студиото на БиТиВи.

По думите му има различни сценарии за сглобката след местните избори. Сегашната коалиция и нейната работа също ще окаже влияние на кампанията за местните избори, която няма да е толкова остра, колкото имаше през 2019 г., каза Живков.

Той не очаква и гръмогласно празнуване на победителите от местните избори. Сценариите, според Добромир Живков след местните избори са за преразпределяне на кметските места в големите градове, а ГЕРБ вероятно ще загуби част от големите градове, които представлява в момента. Местният вот е въпросът до какво ще доведе като реакция от ГЕРБ-СДС. В настоящият момент до март месец догодина, когато се очаква да завърши първият етап на ротацията във властта, ПП-ДБ ще работят за запазване на коалиционния формат, смята Добромир Живков.

Той е на мнение, че може да има някъде около нормалната или по-ниска избирателна активност в отделните общини.

Добромир Живков е скептичен относно заявките на бизнесмена Васил Божков за завръщане в политиката. Той е скептичен относно потенциалът за създаване на политическа сила, която да има реално въздействие върху обществения живот.

ЦИК приема вече кандидатите за местните избори

ЦИК приема вече кандидатите за местните избори

Крайният срок е 13 септември до 17 часа

Социологът Геновева Петрова от "Алфа Рисърч" добави, че пълно доверие и взаимно харесване няма да се има между некоалицията. Формата на взаимодействие между партньорите в мнозинството е спонтанна и без да е скрепена с конкретен документ, каза Петрова, която не очаква престрелките в сглобката да спрат.

Тя не очаква до местните избори да се стигне до разглобяване на сглобката. След местните избори може да се коментира какво и как биха се развили взаимоотношенията на властта, посочи Геновева Петрова.

Тя очаква да има общини, спечели още на първия тур на местните избори, като ще има такива и с балотажи. Геновева Петрова посочи, че президентът се опитва да бъде нещо повече от това, което му отрежда институционалната позиция.

Тя не очаква висок ентусиазъм около местните избори.

Над 151 млн. лева ще струват местните избори наесен

Над 151 млн. лева ще струват местните избори наесен

Парламентарният вот се оказал с 6,7 млн. лв. по-евтин от одобреното финансиране