Васил Божков обяви, че е защитен свидетел по делото за Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. Бизнесменът, който към момента е под домашен арест, днес проведе  видеопресконференция за журналисти.

По думите му е разпитван два пъти по 4 часа, след което е направен защитен свидетел. "Държавата се управлява от мафията, а начело на мафията е Бойко Борисов", отсече Божков и изтъкна, че неговият живот и животът на неговите близки е застрашен.

Той няма връзки и не си е говорил, откакто се е върнал в България, с бившия премиер и настоящ лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. "Докато Борисов е в политиката, държавата няма да се оправи. Борисов трябва да бъде изваден от схемата, за да може България да има някакво бъдеще", изтъкна Божков. ГЕРБ са като БКП, а ПП като комсомолска организация на ГЕРБ, сравни ги Божков иронично във връзка с 9 септември.

Според него депутатът от ДПС Делян Пеевски си е статуквото. Божков сравни политиката като партия шах - черните фигури останаха без царица, докато белият цар е в шах.

Васил Божков заяви, че няма никакви отношения с президента Румен Радев и даже не се познава с държавния глава. Каузата на бизнесмена била България да се оправи.

Бойко Борисов: Пасажери много...

Бойко Борисов: Пасажери много...

Надяваме се Васил Божков да си реши проблемите с правосъдието

Васил Божков обяви, че няма нужда да прави повече бизнес и се захваща с политиката. Заявката е, че ще вложи всичките си усилия да направи България едно по-добро място за живеене. Разчита на всички сили срещу статуквото, а всички партии, които са съществували до 2020 г. е добре да слязат изобщо от политическата сцена. Разчита на мълчаливото мнозинство, което е срещу статуквото. Божков обаче няма да участва в местните избори на 29 октомври.

Той определи Цветомир Найденов като "психически болен човек" и отрече да има каквито и да било контакти с покойния вече Красимир Каменов-Къро. Той бе категоричен, че няма нищо общо и с побоя над журналиста Слави Ангелов.

Бизнесменът не познавал Петьо Петров (Еврото) и не знае колко е съпричастен към всичко. "Срещу мен бе организирана атака като срещу военна операция - близките ми бяха подложени на репресия, арестуваха сина ми, арестуваха адвоката ми, заплашваха всички мой близки познати", каза Божков.

Божков със заплаха за живота, назначиха му охрана

Божков със заплаха за живота, назначиха му охрана

Охрана от държавата ще бъде предоставена и на семейството му

Той не се е срещал с бившата жена на Петьо Еврото - Любена Петрова. Божков също отрече да е правил договорки с някого преди да се върне в България.

Бизнесменът определи спекулацията с неговото връщане като поредната манипулация на прокуратурата с твърденията за екстрадиция и принуда. "Прибирайки се в България съм внесъл писмо в прокуратурата доброволно. Аз реално исках да се прибера в първия момент, в който заминах и разбрах, че срещу мен има атака. Не съм направил нищо, не съм направил никакво престъпление, каза Божков.

Неговото връщане нямало и нищо общо със смяната на досегашния главен прокурор Иван Гешев и с убийството на Алексей Петров. Божков не знае по какви причини е отстранен Гешев.

За убийството на Алексей Петров, Божков заяви, че не може да каже почти нищо. Защо се е случило убийството и по какви причини - той не знае, като не познава добре и бившата барета.

Божков се връща да развърже гордиевия възел на прехода?

Божков се връща да развърже гордиевия възел на прехода?

Очаква се той да сложи край на прякорите в политиката

"Нямам подписано споразумение с американците за "Магнитски". Техният съвет беше да не се прибирам в България и те бяха силно притеснени от момента, в който се прибрах", обясни Божков.

Той отново подчерта, че хунтата в България го е нападнала, ограбила и рекетирала. Божков е давал записи и всякаква друга информация на САЩ, откакто е попаднал в санкциите.

Той е бил разпитван от европрокуратурата в качеството на пострадало лице.

Васил Божков отрече да е имал бизнес със загиналия лидер на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин, но дори да е имал такъв - преди войната на Русия с Украйна не е било престъпление.

Божков - изгонен от ОАЕ заради връзки с руснаци?

Божков - изгонен от ОАЕ заради връзки с руснаци?

На 23 август бизнесменът е получил 72-часов срок да напусне страната