Бизнесменът Васил Божков излиза от ареста с мярка за неотклонение "домашен арест" и електронна гривна. Решението е на Софийския апелативен съд. Божков е задържан за финансови престъпления, като според обвинението хазартният му бизнес е ощетил държавния бюджет с около 700 млн. лева.

В мотивите си съдът счита, че обвиняемият Божков хипотетично е възможно да се укрие, а и да извърши ново престъпление. Доказателствата обосновават съпричастност на обвиняемия Божков спрямо повдигнатите му обвинения. Според магистратите, по делото обаче не са налице доказателства за свързаност на всички изброени участници в престъпната група - общо 8 лица, на които именно Божков е сочен като ръководител. Божков е обвинен и в съучастие към подбудителство за извършване на длъжностни престъпления.

По време на днешното съдебно заседание стана ясно, че са постъпили нови материали по делото - резултати от техническа експертиза и писмени материали относно завръщането на Божков България.

Адвокат Георги Гатев определи обвинението спрямо Божков като незаконосъобразно и помоли магистратите да вземат най-леката мярка за неотклонение - "подписка". Той посочи, че опитът за изнасилване, за който също е обвинен Божков, няма касателство към настоящата мярка. Защитата твърди, че по делото няма никакви доказателства. "Ако прокуратурата чака да получи такъв акт за екстрадиция на Божков, ще го чака още 100 години. Няма такъв акт, няма такова производство и тази манипулация, която се прави с неговото екстрадиране не отговаря на истината", изтъкна адвокатът на Васил Божков.

Според адвокат Гатев прокуратурата и съдът налагат двойни стандарти спрямо Божков, като бе посочено, че по делото за културните ценности, след като му е предявила обвинението, прокуратурата е постановила парична гаранция на Васил Божков в размер на 1.5 млн. лева.

Обвиняемият Васил Божков заяви, че от самото му заминаване в Дубай е искал да се върне в България. Той си е дошъл в България с ясното съзнание да застане пред съда, защото не е направил нищо и не се чувства виновен. Божков поиска от съда мярка за неотклонение "парична гаранция" или "подписка".

Прокуратурата настояваше Васил Божков да остане с мярка "задържане под стража", защитавайки тезата, че Божков може да се укрие или да извърши ново престъпление.

Прокурор Ангел Кънев заяви, че са приобщени редица класифицирани материали по делото, чрез които е констатирано, че обвиняемият има контакти с криминалния контингент в Руската федерация и в страни извън ЕС - Монголия, Грузия, Кения, Британските и Вирджинските острови, където Божков провеждал хазартни операции с руски граждани. "Опасността от укриване не е хипотетична, а реално обоснована и би могло да има опасност от укриване на обвиняемия", аргументира се прокурор Кънев, според когото има опасност от извършване и на ново престъпление от страна на Божков. Разследването по това дело е към своя финал, предстои прецизиране на обвинението на Божков и още няколко души, добави в заключение прокурорът.

Адвокатът на Божков търчи да чете колко милиона искат и за криминални деяния

Адвокатът на Божков търчи да чете колко милиона искат и за криминални деяния

Георги Гатев определи като пълни глупости твърденията, че Божков имал казина в Кения