Аз наистина се надявам господин Божков да се е върнал да си реши въпросите с правосъдието. Това заяви във връзка с вчерашното завръщане на бизнесмена Васил Божков в страната лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов.

"Решил е човекът - върнал се е. Хиляди пасажери идват и се връщат", каза още той. Борисов допълни, че случаят с Божков се коментира вече няколко години. "Ние сме дали показания. Обяснили сме всичко", изтъкна той.

Бившият премиер посочи още, че приходът в хазната е по-голям. "Ние сме защитили интереса на държавата. Видяхте какви лъжи, компромати, сглобки направиха през тези три години и нито една не е вярна", посочи Борисов.

Истината ще възтържествува, подчерта Бойко Борисов. "Ако е невинен, да си изчисти името. Ако е виновен, имаме си правосъдна система. Никакво притеснение, защото от него, от хазарта това, което съм казал, съм го коментирал", отбеляза той.

Божков се връща да развърже гордиевия възел на прехода?

Божков се връща да развърже гордиевия възел на прехода?

Очаква се той да сложи край на прякорите в политиката

На много места кандидатите за кметове на местните избори наесен ще са същите, като например кметът на Враца Калин Каменов, стана ясно още от думите на лидера на ГЕРБ, цитирани от БНТ.

"Притеснително е това, което става с горивата. Без никакво основание спекулативно във времето когато хората пътуват най-много започват да се вдигат изненадващо цените с по 30-40-50 стотинки", коментира също Бойко Борисов.

Припомняме, че Божков се прибра вчера в България, след като беше обявил завръщането си предварително. Той бе арестуван на летището и бе разпитан от прокуратурата още снощи. Адвокатът му Стоян Баумайер обяви, че Васил Божков е дошъл в България доброволно, за да изчисти името си.

През януари 2020 г. той изненадващо напусна България и се установи в Дубай, за да избегне задържането си.

Срещу Васил Божков у нас са повдигнати 19 обвинения, издадени са 18 европейски заповеди за разследване и молби за правна помощ, разпратени също до десетки държави.

В Обединените арабски емирства е изпратено и искане за екстрадицията му, паралелно с мобли за правна помощ.

Васил Божков твърди, че по време на правителствата на ГЕРБ, третото поред, му е искана 10% от печалбата на лотарията му. Като за посредник към партия ГЕРБ или по-точно към Борисов, Божков сочи финансовия министър Владислав Горанов, който е и санкциониран по Глобалния закон Магнитски. Именно Владислав Горанов беше арестуван заедно с Борисов и Севдалина Арнаудова през март 2022 г., но освободен без повдигане на обвинения.

Скандалът с Васил Божков бе един от големите по време на последния мандат на Борисов. Той струваше и оттеглянето на Владислав Горанов от управлението, макар и да не бяха посочени тогава конкретно тези аргументи, а изтъкнати подозренията за съучастие в корупционни схеми с ДПС и влиянието на друг бизнесмен, но и депутат- Делян Пеевски. Въпреки че доказателства не бяха извадени, се оказа достатъчно позоваването на "подозрения сред обществото и актива на ГЕРБ" за това. Тогава от правителство на Бойко Борисов си тръгнаха и други министри.

Адвокатите на Васил Божков водят редица дела в България с различен успех.