Не съм подкупвал политици. Бил съм рекетиран и съм единственият, подал сигнал в прокуратурата.

Това заяви в онлайн пресконференция пред медиите обвиненият в корупция и все още намиращ се в Дубай бизнесмен Васил Божков. Брифингът се проведе в офиса на "Нове холдинг" на столичната Московска. По думите на Божков обвиненията срещу него се основават единствено на открити източници и журналистически разследвания.

САЩ санкционират по закона "Магнитски" трима българи

САЩ санкционират по закона "Магнитски" трима българи

Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков

"Вместо да разследват сигнала, САЩ ми наложиха санкции. Кажете, сега кой бизнесмен ще има куража да се оплаче официално, още повече в американското посолство", попита бизнесменът журналистите.

"Бях изнудван от лицето Бойко Методиев Борисов, от лицето Владислав Горанов и от хора от тяхното обкръжение. Рекетът не е подкуп", заяви той.

Божков определи като неверни и обвиненията, че е плащал по 10 000 лева на ден на председателя на Комисията по хазарта. "Не съм имал достъп до Комисията по хазарта. Този достъп бе спиран доста ревниво от страна на Влади Горанов. Цялата комуникация минаваше през него."

Божков твърди, че е плащал, за да "продължи да съществува" от 2014 до началото на 2020 година.

На въпрос на News.bg той заяви, че не знае колко общо е дал на държавни служители. "Бяха забранили на банките да ми дават разписки, затова не мога да кажа каква е била сумата за тези 5 години. Но в последните 3 години това са над 60 милиона лева", заяви той и изрази надежда скоро да се върне в България.

"Не познавам Румен Радев. Нито имам да връщам нещо на Бойко Борисов, нито да взимам нещо от него. Мисията ми е да премахна хунтата, нямам лични цели", отсече Божков.

Намиращият се в изгнание хазартен бос отрече също така да е имал контакт със служители от службите, както и с руски организации и партии, в каквото бе обвинен. Васил Божков отхвърли такива тези, като заяви, че партията му ще се бори за спазване на закона, демокрация и то в рамките на съществуващите съюзи и организации, в които се намира.

За момента Божков не планира да вади компромати за корумпирани български политици. "Защо да го правя - за да ми наложат нови санкции ли", попита реторично той.

Среща със Сретен Йосич

Васил Божков е бил в Белград. Целта - да се срещне със сръбския криминален бос Сретен Йосич, който е в затвора от 12 години. На друг въпрос дали е имал предложения към Цветан Василев за общ фронт, Божков пресече: "Общ фронт - срещу кого, какъв общ фронт? Аз съм съгласен на общ фронт с всеки, който е против хунтата. Видяхме до какво докараха страната. А Сретен Йосич - ходих в Белград и не ме пуснаха в затвора да си поговорим", отсече Божков. Не стана ясно обаче кога и какво е искал да "поговори" бизнесменът с Йосич.

Божков ще бъде водач на листите на "Българско лято" в два от трите софийски избирателни района 24 и 25-ти МИР, стана ясно още на пресконференцията.

Припомняме, в началото на 2020 г. одържавиха лотарийния бизнес на Васил Божков, а след това прокуратурата повдигна серия обвинения, включително и за спестяване на данъци и такси, дължими от хазарт. Сред обвиненията има обаче и за подбудителство към убийство, принуда, опит за изнасилване, изнудвания, опит за подкуп на длъжностни лица и незаконна търговия с антики. Към момента се намира в Дубай, а прокуратурата е внесла искане за екстрадиция. През лятото на миналата година основа своя партия - "Българско лято".

На изминалите парламентарни избори "Българско лято" се яви с регистрацията на БНО, но предизвика сериозната изненада за наблюдателите: формацията, направена дистанционно от избягалия в страната бизнесмен Васил Божков, завърши с резултат от 94 447 гласа или 2.95% и макар и да не прескочи 4% бариера, се нареди веднага след бившите коалиционни партньори на ГЕРБ - ВМРО.