Административният съд е отменил няколко наказателни постановления за милиони. Те засягат фирмите на обвиняемия бизнесмен Васил Божков. Парите трябваше да бъдат платени по актове на вече закритата комисия по хазарта (ДКХ), пише "24 часа".

Отменените актове са за различни периоди отпреди 2020 г., когато Божков беше обвинен и избяга в Дубай

Главният прокурор скептичен, че ще има разпит на Божков

Главният прокурор скептичен, че ще има разпит на Божков

Съмнението му е на базата на опита на прокуратурата с други лица, укриващи се в ОАЕ

Спорът между дружествата и НАП (приемник на ДКХ) е дали е трябвало да платят 20% върху комисионите от игрите, или 15% върху приходите от продажбата на талончета, което е част и от наказателното разследване срещу него.

Фирмите на Божков всеки месец са подавали декларации в комисията и са посочвали, че плащат 20% от комисионите, с което са спестили стотици милиони от 2014 г. до края на 2019-а. Според обвинението по този начин той е лъгал държавата, а според него и адвокатите му - законът му е позволявал това, защото е бил направен специално за него, пише изданието.

Припомняме, на 24 март 2022 г.в Специализираната прокуратура постъпиха по компетентност от Върховната касационна прокуратура (ВКП) материали от МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП, както и медийни публикации, касаещи бизнесмена Васил Божков, обвиняем по 4 досъдебни производства на спецпрокуратурата. Той е и един от санкционираните български граждани по глобалния закон "Магнитски".

Предишният ден - 23 март 2022 г. от ВКП изпратиха до прокуратурите информация за двама от списъка с 19 имена на Петков.

На 9 февруари 2022 г. премиерът Кирил Петков влезе със списък от 19 имена на разпит във Върховната касационна прокуратура. От там заявиха, че ще търсят информация от МВР. По-късно вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че от прокуратурата не са поискали информация.

Адвокат Ина Лулчева определи привикването на премиера Кирил Петков в прокуратурата като евтин театър.

На 18 февруари 2022 г. от МВР са изпратили на Върховната касационна прокуратура исканата информация, свързана със списъка с имена, който беше предоставен от министър-председателя Кирил Петков.

На 6 октомври 2021 г. Съдът в ОАЕ окончателно отхвърли исканията за екстрадиция на Васил Божков. Причината - Българските власти не са изпратили основните и най-важни документи в екстрадиционната процедура за бизнесмена Васил Божков.

На 6 юли 2021 г. ВАС постанови, че решението на служебния кабинет за "черни списъци" по закона "Магнитски" не може да се изпълнява.