Няма искане и главният прокурор Иван Гешев не очаква да има искане за разпит на бизнесмена в Дубай - Васил Божков.

В отговор на журналистически въпрос Гешев обясни, че между България и Обединените арабски емирства (ОАЕ) няма договор за правна помощ и единственият вариант за провеждане на разпит като свидетел е чрез взаимност.

"Ако преценят от ОАЕ в хода на сложна процедура, а не както вие си го представяте по Viber или WhatsApp, ще се установи контакт и ще се установи такъв разпит при условията на взаимност", обясни обвинител номер едно.

СГП внесе молба за разпит на Васил Божков

СГП внесе молба за разпит на Васил Божков

Прокуратурата иска Божков да бъде разпитан във връзка с твърденията му, че е станал жертва за изнудване

На базата на предишния опит на прокуратурата в други случаи с лица, укриващи се в ОАЕ, Гешев е скептичен, че разпитът на Васил Божков изобщо може да се случи. Но затрудненията, които среща нашата прокуратура, срещат и американската прокуратура, и прокуратурите в ЕС.

Каква е причината, би трябвало да ви е ясна, коментира Гешев.

Припомняме, че на 17 март Борисов, Горанов и Арнаудова бяха задържани за срок от 24 часа, след като бизнесменът сподели, че е дал показания пред европрокурор относно изнудването срещу него.

Прокуратурата тогава заяви, че Васил Божков няма как да бъде разпитан чрез видеовръзка поради липсата на договор за сътрудничество с ОАЕ и други правни пречки.

По-късно стана ясно, че Софийска градска прокуратура е внесла в Министерство на правосъдието молба за разпит на бизнесмена.

СГП призовава Петков за повторен разпит за изнудването на Божков

СГП призовава Петков за повторен разпит за изнудването на Божков

Разпитът е предвиден за понеделник, като има и две резервни дати

Главният прокурор отговори на въпроси за проверката на прокуратурата в "Български пощи" и за сигнала на превозвачите срещу транспортния министър.

БНР съобщи, че по думи на Гешев прокуратурата проверява за евентуални нарушения от страна на длъжностни лица от "Автомобилна администрация" и МВР. Сигналът бил изпратен до Върховната касационна прокуратура и предстояло той да бъде препратен по компетентност с Спецпрокуратурата, която да установи има ли причини за образуване на досъдебно производство. В хода на проверката щяло да се извърши "всичко, необходимо по закон".

Подобен коментар той направил и относно проверката в "Български пощи", но допуснал и разпит на министри, ако се налага това. Цитираните имена в сигнала били на вицепремиера Калина Костадинова и министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев заради твърдения, че той се възползвал от проблемите на Пощите чрез частната си фирма. Щяло да се проверява както хакерската атака, така и тези твърдения за длъжностни престъпления.