Българските власти не са изпратили основните и най-важни документи в екстрадиционната процедура за бизнесмена Васил Божков. Това е причината съдът в ОАЕ окончателно да отхвърли решението по исканията за екстрадиция. Това решение е влязло в сила и не подлежи на обжалване. Това публикува на български език на своята страница в социалната мрежа Фейсбук бизнесменът Васил Божков, която е в Дубай. В България срещу него са повдигнати 18 обвинения.

Божков цитира своя адвокат Гасан Ел Дайе от адвокатска кантора "Чарлз Ръсел Спийчлис"

Васил Божков се оплака на евродепутатка от българското правосъдие

Васил Божков се оплака на евродепутатка от българското правосъдие

Призовава да се разследват действията на българската държава...

Той припомня, че българските власти в лицето на специализираната прокуроратура изпратиха първоначално 7 (седем) искания за екстрадирането на г-н Васил Божков до съответните институции в Обединените арабски емирства (ОАЕ), а след това добавиха още такива, за да достигнат те до общо 18 (осемнадесет). Документите са изпратени министерството на правосъдието и министерството на външните работи на Република България.

ългарската прокуратура никога не представи най-важните документи, свързани с тези искания, а именно: първоначалното разследване и оригиналната заповед за задържане, които е задължително да бъдат представени съгласно закона за екстрадиция в ОАЕ. Властите в ОАЕ чакаха повече от една година, за да получат тези основни документи за правосъдните органи в страната, но те никога не бяха изпратени", пише Божков.

Васил Божков държи да се яви пред комисията "Магнитски" в българския парламент

Васил Божков държи да се яви пред комисията "Магнитски" в българския парламент

Комисията щяла да провери дали се изпълняват законите на чужда държава в България

От компетентния съд в Абу Даби са се запознали с цялата преписка по исканията за екстрадиция, прегледали са документите, изпратени от България, за да установят, че българските власти не са изпратили основните и най-важни документи в екстрадиционната процедура. Това е причината съдът в ОАЕ окончателно да отхвърли исканията за екстрадиция.

Мотивите на арабския съд са, че българските власти на са представили най-важните документи в екстрадиционното производство и обвиненията в престъпленията не са доказани.

Решението на съда в ОАЕ е изпратено до главната прокуратура в Абу Даби, а тя от своя страна го изпрати до всички компетентни органи в страната, офиса на Интерпол в Абу Даби и до Интерпол Лион и до българските власти в рамките на обичайния законов ред.

По време на екстрадиционното производство Божков е имал надлежно упълномощени адвокати в Дубай, ОАЕ. Той е получил по законовия ред в страната и спазвайки международноправните обичаи над 20 призовки и съобщения от различни съдилища в България. До този момент, обаче, той нито е получавал, нито дори е правен опит за връчване на уведомления от българската прокуратура, се казва в цитираното решение.

Според него Божков пребивава законно в ОАЕ и срещу него няма висящи производства страната. Очаква се след като Червената бюлетина на Интерпол бъде отменена да приключи и въпросът с неговата поискана екстрадиция. Червената бюлетина за Георги Попов беше отменена отдавна, цитира Божков решението на Дубайския съд

КПКОНПИ иска имущество за 12 млн. лв. от приближен на Васил Божков

КПКОНПИ иска имущество за 12 млн. лв. от приближен на Васил Божков

Комисията търси и 73 000 лв. от митнически инспектор на МП "Калотина"

"Надявам се, че с това слагам веднъж завинаги край на безсилните лъжи и спекулации на прокуратурата в България за твърденията, че се "укривам", че "не могат да ме открият и да ми връчат призовка", че "още чакат решение по исканията за екстрадицията ми" и други подобни твърдения", е становището на бизнесмена с 18 обвинения.

Той пише, че българската прокуратура, чрез говорителя си Сийка Милева разпространява манипулации и откровени лъжи по негов адрес адрес, визирайки мнението, че при закриване на спецправосъдието има риск да паднат запорите на 3 млрд. лева, вероятно свързани с престъпления. "Не мога да не опровергая по най-категоричен начин лъжите за мен, още повече, че лъжите се изричат от най-високото стъпало на държавното обвинение в Република България - главният прокурор чрез неговия говорител", пише Божков.

Сийка Милева: Искането срещу Гешев е по вестникарски публикации и думи на Васил Божков

Сийка Милева: Искането срещу Гешев е по вестникарски публикации и думи на Васил Божков

Притеснителна и опасна тенденция, оплака се Милева

По-рано днес стана ясно, че неговата партия няма да участва във вота на 14 ноември.

Припомняме, прокуратурата повдигна срещу Васил Божков серия обвинения, включително и за спестяване на данъци и такси, дължими от хазарт. Сред обвиненията има обаче и за подбудителство към убийство, принуда, опит за изнасилване, изнудвания, опит за подкуп на длъжностни лица и незаконна търговия с антики.

Към момента той се намира в Дубай, а прокуратурата е внесла искане за екстрадиция.

През лятото на 2020 година той основа своя партия - "Българско лято", с която участва в парламентарните избори през април и юли. Той обяви, че има намерение да се завърне в България след изборите на 11 юли, но към момента не е потвърдил намерението си за това.