Говорителят на главния прокурор Сийка Милева поиска пряко включване, за да отговори на служебния министър Янаки Стоилов минути след изказването ми по БНТ тази сутрин.

"Свидетели сме на изказвания, които грубо нарушават независимостта на съдебната власт, свидетели сме на политически акт без аргументи, които преследват единствено политически цели", каза тя. Дали ВСС и какво ще реши - тя отказа да коментира, но уточни, че това е в неговите компетенции.

Мотивите на Янаки Стоилов за Гешев - действия, бездействия и морално укорими практики

Мотивите на Янаки Стоилов за Гешев - действия, бездействия и морално укорими практики

Имало тенденциозно използване на информация, добита със СРС

"Не сме изненадани от внасянето на искането от Министерство на правосъдието, странно е, че се е случва в края на мандата на служебния кабинет, ако министър Янаки Стоилов е приел да изпълни волята на служебния министър на МВР", каза Милева.

Според нея било обидно за правото и държавността представители на служебното правителство да искат задействане на процедура за освобождаване на главния прокурор по прессъобщение на самата прокуратура.

Янаки Стоилов предлага на ВСС да освободи предсрочно Иван Гешев

Янаки Стоилов предлага на ВСС да освободи предсрочно Иван Гешев

Имало информация от служебния министър на вътрешните работи

Искането било включително и по думи на укриващия се в Дубай Васил Божков, санкциониран по закона Магнитски и по вестникарски публикации с една година давност и коментари от интернет форумите, каза говорителят на Гешев.

Тя припомни, че по нареждане на главния прокурор, информацията, свързана със сигнала, с приложение на министъра на правосъдието, е публикувана на сайта на ВСС.Милева отказа коментар на изказването на Стоилов, но добави, че новината за внесеното искане във ВСС е дошла само ден, след като в интернет сайт се появила фалшива новина с името на главния прокурор и злепоставяща Държавна агенция "Национална сигурност" за изготвена неистинска справка.

"Притеснителна и опасна тенденция за употреба на недопустими за правова държава методи, познати от минали времена", отчете още Сийка Милева.