Укриващият се в Дубай Васил Божков, срещу когото са повдигнати 19 обвинения за тежки престъпления, е изпратил отворено писмо до евродепутатката Софи ин'т Велт - председателка на мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент.

В писмото си той твърди, че неговият случай е емблематичен за това, че в България няма върховенство на закона. Беглецът от правосъдието призовава евродепутатката да разследва действията на българската държава спрямо него и дружествата, в които участва като акционер.

Обвиниха Божков за финансиране на напрежението на протестите от 2020 г.

Обвиниха Божков за финансиране на напрежението на протестите от 2020 г.

Като обвиняеми са привлечени и други лица

Припомняме, освен на обвиненията от българска страна, Божков стана обект и на санкции от САЩ по закона "Магнитски".

Софи ин'т Велт, заедно с делегация от нейната комисия, ще посети София в четвъртък и петък. Очаква се тя да се срещне с президента Румен Радев, служебния премиер Стефан Янев, с главния прокурор Иван Гешев, с омбудсмана Диана Ковачева, с министри, с представители на гражданското общество.

Очаква се да бъдат повдигнати въпроси, свързани с върховенството на закона, включително свободата на медиите и борбата срещу корупцията.

Разследващите са наясно със задграничните имоти на Васил Божков

Разследващите са наясно със задграничните имоти на Васил Божков

Имало данни за имот до Триумфалната арка в Париж

Припомняме, прокуратурата повдигна срещу Васил Божков серия обвинения, включително и за спестяване на данъци и такси, дължими от хазарт. Сред обвиненията има обаче и за подбудителство към убийство, принуда, опит за изнасилване, изнудвания, опит за подкуп на длъжностни лица и незаконна търговия с антики.

Към момента той се намира в Дубай, а прокуратурата е внесла искане за екстрадиция.

През лятото на миналата година той основа своя партия - "Българско лято", с която участва в парламентарните избори през април и юли. Той обяви, че има намерение да се завърне в България след изборите на 11 юли, но към момента не е потвърдил намерението си за това.