След разпита на премиера Кирил Петков във Върховната касационна прокуратура, от там обявиха, че ще изискат от МВР цялата информация за хората, споменати от премиера, съобщиха от държавното обвинение.

Това е предвид законовото задължение само и единствено на изпълнителната власт да разкрива престъпления

Петков: Очакваме от прокуратурата присъди, не общи коментари

Петков: Очакваме от прокуратурата присъди, не общи коментари

Очаквам действия в рамките на закона

По-рано днес, 09 февруари 2022 г., премиерът Кирил Петков отговори на въпроси на наблюдаващите прокурори от ВКП. Това е по проверка по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) за списък с имена на лица, евентуални извършители на икономически и криминални престъпления.

На същото основание на 08 февруари 2022 г. сведения бяха снети и от главния прокурор Иван Гешев.

Без страх Кирил Петков излезе от прокуратурата

Без страх Кирил Петков излезе от прокуратурата

Петков увери, че уважава разделението на властите

Кирил Петков е предоставил на наблюдаващите прокурори медийни публикации, свързани с 19 имена, за които твърди, че вероятно са извършили криминални и икономически престъпления.

От прокуратурата твърдят, че Петков не е изнесъл други данни, предоставени му от органите на изпълнителната власт, които би трябвало да информират и прокуратурата.

ПГ на "Продължаваме промяната" стои твърдо зад Петков

ПГ на "Продължаваме промяната" стои твърдо зад Петков

Действията на прокуратурата са пиар акция

От държавното обвинение припомнят чл. 127 от Конституцията и собственото си задължение да следят за спазване на законността. Прокуратурата e единствено компетентна да привлича към наказателна отговорност лица, извършили престъпление и да поддържа обвинението по наказателни дела от общ характер, уверяват от ВКП.

От Прокуратурата уверяват, че ще изискат от Министерство на вътрешните работи и от другите правоохранителни органи и служби за сигурност, част от изпълнителната власт, пълна информация за лицата, както и за това дали и какви действия са предприели съгласно законовите им правомощия.

ГЕРБ питат: Защо Петков не назовава корупционерите?

ГЕРБ питат: Защо Петков не назовава корупционерите?

Да не се излага като работи по изрезки от вестници

От Прокуратурата на Република България напомнят, че "по реда на чл. 198 НПК и при спазване презумпцията за невиновност, българската общественост е била своевременно информирана относно предприеманите действия по разследвания, касаещи част от посочените от министър-председателя лица. Същото може бъде проверено на официалния сайт на Прокуратурата на Република България".

В съобщението на прокуратурата липсват примерите, когато те публикуваха стенограми и снимки от процеса на разследване.

"Прокуратурата адмирира изразеното желание от страна на министър-председателя Кирил Петков за взаимодействие между съдебна и изпълнителна власт, в частност МВР, с цел борба с престъпността и повече справедливост, каквито са очакванията на българското общество", завършва съобщението на държавното обвинение.

Припомняме, по-рано бившият служебен министър на правосъдието и настоящ конституционен съдия Янаки Стоилов одобри, че премиерът Кирил Петков и началникът на кабинета Лена Бориславова ще се явят на разпит във ВКП.

Тази сутрин - 9 февруари 2022 г. премиерът Кирил Петков влезе със списък от 19 имена на разпит във Върховната касационна прокуратура. 

Радев песимист този състав на ВСС да вземе рационално решение за оставка на Гешев

Радев песимист този състав на ВСС да вземе рационално решение за оставка на Гешев

Очаква прозрачност и отчетност и за "Булгаргаз"