Министър-председателят Кирил Петков следва да влезе в по-голяма конкретика относно корупционните практики, които оповести преди дни. Това заяви на брифинг в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

"Няколко дни подред г-н Петков твърдеше и в интервюта, и в публични изяви, че има информация за хора, които са участвали в престъпления, в корупция и т.н. Доколкото виждам, прокуратурата предприема едно рутинно действие - да поиска информация от него, защото става въпрос за министър-председателя, под чието ръководство са всички служби, които събират доказателства, в това число и МВР", каза народният представител. 

Прокуратурата върна топката: Търси информация от МВР по списъка Петков

Прокуратурата върна топката: Търси информация от МВР по списъка Петков

Петков не бил представил други данни освен медийни публикации

"Викат го за нещо, за което дори без да го викат, трябваше да отиде там и да предостави тези доказателства", добави той.

Петков с въпроси и имена пред камери, докато призовкар влиза в МС

Петков с въпроси и имена пред камери, докато призовкар влиза в МС

Кирил Петков не вижда проблем да си вземе призовката за разпит и пред камери

Правителството работило "по изрезки от вестници", смята Биков. "Може да сме опозиция, но не ни е приятно, когато министър-председателят се излага. От един министър-председател се очаква да се държи сериозно и когато има информация за някакви престъпления, да ги предостави на компетентните органи."

"Не знам защо едно рутинно действие на прокуратурата за г-н Петков се превръща в сериозна драма. Става въпрос за нещо наистина рутинно и който познава работата на институциите, изобщо не би му обърнал внимание", съзря некомпетентност по въпроса у премиера депутатът от ГЕРБ.

Прокуратурата вика на разпит Кирил Петков и Лена Бориславова

Прокуратурата вика на разпит Кирил Петков и Лена Бориславова

Работи се и по списък с имена и прякори, които те са казали на срещата с Иван Гешев

Припомняме, по-рано бившият служебен министър на правосъдието и настоящ конституционен съдия Янаки Стоилов одобри, че премиерът Кирил Петков и началникът на кабинета Лена Бориславова ще се явят на разпит във ВКП.

Тази сутрин - 9 февруари 2022 г. премиерът Кирил Петков влезе със списък от 19 имена на разпит във Върховната касационна прокуратура.