Само това, че точно в момента, когато призовкарят е дошъл в Министерски съвет, е имало брифинг, е осуетило получаването на документа от Кирил Петков. По време на брифинга обаче излезе Лена Бориславова и прочете пред журналистите датата и часа, на която те е викана - 9 февруари от 15 ч. политическият секретар на кабинета Петков трябва да се яви във ВКП по преписка 1475. В качеството на каква е викана във ВКП Лена Бориславова не е записано в призовката.

Премиерът Кирил Петков увери, че не вижда проблем в това да получи призовка и пред медиите. Прозрачността е най-важното нещо, увери Петков.

Прокуратурата вика на разпит Кирил Петков и Лена Бориславова

Прокуратурата вика на разпит Кирил Петков и Лена Бориславова

Работи се и по списък с имена и прякори, които те са казали на срещата с Иван Гешев

Преди това в нарочния брифинг Кирил Петков избори въпросите и имената, които е посочил и пред главния прокурор Иван Гешев в петък. Той ги е задал в контекста на незадоволителните резултата от работата на прокуратурата, стана ясно от думите му. Припомняме, за тези въпроси и по-точно за тези имена и прякори се разбра от прессъобщение на прокуратурата днес. Според пресцентъра на прокуратурата темата на разговора е била взаимодействието между институциите, а според пресцентъра на МС премиерът Петков е заявил твърдата решимост да се закрие специализираното правосъдие.

Кирил Петков подчерта на два пъти, че това за факти, подозрения и имена, които отдавна са в публичното пространство и са публично известни. Той изброи:

  • Скандала с пачките и кюлчетата в чекмеджето в резиденцията на премиера и особено при положение, че самият експремиер Борисов е признал, че знае коя е Мата Хари.
  • Има ли допълнителни разследвания за Пеевски, Манолев и Илко Желязков, също санкционирани по глобалния закон Магнитски, след като срещу Васил Божков има толкова много.
  • Има ли връзка между заема от ББР и "Булгаргабак", при положение че господин Пеевски е бил акционер.
  • Заемът в ББР е взет от адвоката на Гайтански, направила ли е нещо прокуратурата, за да разследва евентуални връзки и дали заемът е взет правомерно.
  • Има ли разследване по "Осемте джуджета" и обвинения спрямо Петьо Петров - Петьо Еврото.
  • Има ли връзка между строителните компании, извършили незаконните ремонти на язовири, и известния като Таки.
  • Какво е направено по Барселонагейт и заявката на испанските власти, че там има пране на пари.
  • Има ли връзка между източването на "Автомагристрали" и организацията ГЕРБ.
  • Защо "Булгаргаз" и господин Павлов са се отказали от количествата азерски газ при положение, че същите доставчици и сега са декларирали, че този газ може да се достави на Месемврия. А и защо Павлов се е явил само в качеството си на свидетел днес.

Има и други въпроси, но тези са най-важните, посочи Кирил Петков.

Ние всички искаме да бъдем информирани какво прави прокуратурата по тези въпроси. Защо няма отговори, пита Петков?

КПКОНПИ вика на разпит Надежда Йорданова

КПКОНПИ вика на разпит Надежда Йорданова

Те са заради нейните изявления срещу Гешев