Удовлетворен съм от факта, че Конституционният съд, и то решително потвърди внесеното от служебния министър Янаки Стоилов искане към ВСС и в същото време потвърди несъстоятелността на решението на мнозинството на ВСС да отхвърли това искане като недопустимо. Остава въпросът дали е пригодно това мнозинство в морално и професионално качество. Песимист съм обаче, че в този състав ВСС ще вземе рационално решение. Това заяви президентът Румен Радев в коментар пред журналисти преди официалното връчване на дипломите на випуск 2021 на Медицински университет в София.

Коментарът му е по повод решението на КС, че правосъдният министър може да иска отстраняването на главния прокурор. И вчера Надежда Йорданова вече заяви, че в най-скоро време ще внесе и тя искане във ВВС да се разгледа въпросът с предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Надежда Йорданова е готова да поиска отново оставката на главния прокурор Иван Гешев

Надежда Йорданова е готова да поиска отново оставката на главния прокурор Иван Гешев

Прокурорът, разследващ главния прокурор, ще бъде избиран случайно за всеки конкретен случай

Румен Радев говори и по въпроса дали са му докладвани имена от списъка на премиера Кирил Петков, който той е изказал пред главния прокурор: "При връчването на мандата аз много ясно заявих, че ако коалицията не постигне пробив с решителни реформи в съдебната система, то миналото ще търси реванш. И точно това виждаме в момента, това е форма на институционално изнудване и очакваме лидерите на партиите в коалицията да застанат зад премиер".

Президентът Румен Радев коментира има ли и напрежение между него и премиера Кирил Петков и каква е оценката му за работата на правителството:

Рано е да се дават оценка за работата на правителството, то работи в трудна ситуация - каскада от кризи и много тежко наследство от предишните управляващи. Илюзия е да се мисли, че демокрацията ще бъде възстановена за миг, ще отнеме време, процесът труден, грешките са неизбежни. Но между президента и изпълнителната власт има конструктивно сътрудничество, увери Румен Радев.

Румен Радев критикува Петков: Прибърза за Северна Македония

Румен Радев критикува Петков: Прибърза за Северна Македония

Срещите с ОМО "Илинден" не допринасят за напредъка на РСМ за ЕС

Радев коментира пред медиите още две теми - скандала с покрай "Булгаргаз" и искането на ДПС да се разследват златните паспорти.

По отношение на златните паспорти, той смята, че това е "порочна практика, която трябва да се преустанови. Вицепрезидентът Илияна Йотова е оторизирана да подписва тези решения, от страна на президента целият процес е напълно прозрачен. Йотова инициира допълнителни обратни проверки, така че да се премахнат всякакви съмнения, уточни Радев. Що се касае до даването на българско гражданство - нека се обърне внимание, че българите зад граница трябва да получават по-лесно паспорти, а не тези, които декларират средства за това, категоричен бе президентът.

Очаквам правителството да е по-открито, да бъде прозрачно и принципно, когато вземе решение и действия и да няма задкулисни решения.

За "Булгаргаз" държавният глава очаква прозрачност и да се предоставя навреме цялата информация от правителството, ДАНС и КЕВР, "за да е запознато навреме обществото преди събитията, за да не остават съмнения".

Новите шефове в "Булгаргаз" били посрещнати от счетоводител и ТРЗ

Новите шефове в "Булгаргаз" били посрещнати от счетоводител и ТРЗ

Установяват заличен архив на Съвета на директорите