Новите членове на Съвета на директорите на "Булгаргаз" са били посрещнати от главния счетоводител на дружеството и от началника на отдел "Човешки ресурси", а отстраненото ръководство не само възпрепятства и саботира нормалната приемственост с новия състав, но и е и положило усилия да бъде заличен архива на Съвета на директорите, който съдържа информация за взетите решения от бившето ръководство за периода от 2015 г. до деня на неговото освобождаване.

Това се посочва в позиция, разпратена от "Булгаргаз" днес и до медиите, след официалното вписване на новия състав в Търговския регистър на 3 февруари 2022 г. Никакъв контакт със предишните директори не е осъществен, а и на много от въпросите, поставени от новите директори останалите служители от дружеството не са могли да отговорят, тъй като или не са били запознати, или са нямали информация какво се е случвало в дружеството.

Николай Павлов сигурен, че няма да бъде обвинен, пита в каква държава живеем

Николай Павлов сигурен, че няма да бъде обвинен, пита в каква държава живеем

Това заяви бившият изпълнителен директор след като приключи близо петчасовия му разпит в Софийската градска прокуратура.

От "Булгаргаз" уточняват, че освободеният Съвет на директорите на "Булгаргаз" и по-точно изпълнителният директор на дружеството, в последния си работен ден, е прекратил трудовите правоотношения на директора на Дирекция "Правна", директора на Дирекция "Търговия с природен газ", директора на Дирекция "Финанси" и други служители, срещу парични обезщетения в размер на повече от 170 000 лева. Обезщетението на тримата директори е в размер на 6 заплати, а за останалите двама служители (включително шофьора на изпълнителния директор) е от 5 заплати. Аргументите за това са, че за освободените по този начин служители е невъзможно да работят за бъдеще в енергийния сектор и това е единствения начин те да бъдат компенсирани.

Заличаването на архива новият Съвет определя като недопустимо действие, което уронва престижа и поставя в риск оперативната дейност на дружеството.

От "Булгаргаз" опровергаха информацията на Румен Овчаров за продадени 60 000 мгв/ч газ

От "Булгаргаз" опровергаха информацията на Румен Овчаров за продадени 60 000 мгв/ч газ

Продали са 37 000 мегаватчаса

"Булгаргаз" ЕАД е със стратегическо значение за икономиката на страната, свързано с осигуряване непрекъснатост и сигурност на газовите доставки, предназначени за индустрията, газоразпределителните и топлофикационни дружества и следва да бъде управлявано с висок професионализъм, отговорност и почтеност, което не кореспондира с действията на старото ръководство, пишат новите директори.

Финансовото състояние на "Булгаргаз" също се оказало изненада за новия Съвет на директорите, тъй като ако се съди от изявленията по медиите на Николай Павлов дружеството е в отлично финансово състояние и е една просперираща компания.

Получената информация е, че по банковите сметки на "Булгаргаз" ЕАД към 03.02.2022 г. има само 640 хил. лв. и са усвоени 51.730 млн. лв. овърдрафти от различни банки. Същевременно, прогнозните плащания за месец февруари са в размер на 650 млн. лева, а очакваните парични постъпления са приблизително за 400 млн. лева, т.е. прогнозира се паричен дефицит в размер на 250 млн. лева, който новият Съвета на директорите на "Булгаргаз" ЕАД трябва да осигури в най-кратки срокове, за да може да се заплати доставката на природен газ по договорите с руския и азерския доставчик, а също така и да се платят задълженията към бюджета за ДДС (приблизително около 100 млн. лева) и акциз.

Вземанията на "Булгаргаз" от "Топлофикация София" ЕАД към 07.02.2022 г. са в размер на 167 млн. лева, а от ТЕЦ "Варна" АД са около 35.5 млн. лева.

"Булгаргаз" е бил с влошен паричен поток още от месец октомври 2021 г., тъй като в края на 2021 г. са направени две цесии с Български енергиен холдинг" ЕАД на вземания от "Топлофикация София" ЕАД в размер на 206 млн. лв. и въпреки това дружеството приключва 2021 г. с наличност по банкови сметки от само 2 млн. лева.

Румен Овчаров към властта: Така енергетика не се прави, политика също

Румен Овчаров към властта: Така енергетика не се прави, политика също

Натискът бил пазарът да се отвори за нови продавачи

Във връзка с твърдения в медиите, че новият Съвет на директорите на "Булгаргаз" ЕАД прилага същата политика за търговия на организираните борсови пазари, като тази на бившето ръководство, новият Съвет на директорите установява:

След регистрацията на държавната газова борса - "Газов Хъб Балкан" ЕАД, "Булгаргаз" ЕАД е търгувало на нея, но със силно ограничен брой търговци. В периода до м. юни 2021 г. "Булгаргаз" ЕАД изключва търговията с определени участници на пазара, като реализираните сделки са се осъществявали само с четири участници на организирания борсов пазар, при положение че към настоящия момент на борсата са регистрирани 49 търговци.

След като частната газова борса - "Българска Енергийна Търговска Платформа" АД се регистрира като действаща борса на природен газ, ръководството на "Булгаргаз" ЕАД започва да предлага и реализира продажби на значителни количества природен газ и там. Регистрираните членове на "Българска Енергийна Търговска Платформа" АД са значително по-малко от тези на "Газов Хъб Балкан" ЕАД - 14 члена, към настоящия момент. Следва също така да се отбележи, че "Българска Енергийна Търговска Платформа" АД оперира без одобрени от Комисията за енергийно и водно регулиране Правила за работа на организиран борсов пазар на природен газ.

Сделките на "Българска Енергийна Търговска Платформа" АД са били сключвани с не повече от трима търговци на природен газ, като значителни обеми природен газ са търгувани основно с един търговец.

Прави впечатление, че на "Българска Търговска Енергийна Пратформа" АД, процентното разпределение на реализираните количества е следното:

  • Търговец 1 - 96.95 %
  • Търговец 2 - 1.65 %
  • Търговец 3 - 1.40 %

От "Булгаргаз" уточняват, че поради краткото време от встъпването на новия Съвет на директорите, към настоящия момент е правен анализ за пропуснатите ползи само за месец декември 2021 г. да в общ размер на 1 677 233 лева.

"Булгаргаз" ЕАД счита, че към настоящия момент ликвидността на "Газов Хъб Балкан" ЕАД е по-голяма, предвид по-големия брой участници, регистрирали се за търговия на природен газ. Бяха премахнати ограниченията за търговия с част от участниците на тази борса, наложени от предишното ръководство на дружеството, с цел разширяване на възможностите за сделки с повече участници на българския газов пазар.

Енергийната комисия в НС нищи тайно спорните газови сделки от уикенда

Енергийната комисия в НС нищи тайно спорните газови сделки от уикенда

Министър Александър Николов не дойде заради служебни ангажименти

По отношение на реализираните от "Булгаргаз" сделки на 4 февруари 2022 г., се предоставя информацията:

"Булгаргаз" ЕАД е продало общо 37 700 MWh, от които 37 400 MWh за продукт уикенд (WE) и ден напред (DA) и 300 MWh за продукт в самия ден (WD), чрез реализиране на 18 сделки с 8 търговци на газ, като търговията е продължила от 11:24 ч. до 17:05 ч.

Дружеството е продало продуктите WE и DA на средна цена 150.29 лева за MWh (средната цена на румънската газова борса BRM на сегмент DA на 04.02.2022 г. е била 154 лева за MWh, а на 05.02.2022 г. на същия сегмент е била 149 лева за MWh.), за продукт WD на цена от 145.00 лева за MWh (при цени за балансиране на "Булгартрансгаз" ЕАД, съответно: за 04.02.2022 г. - 138.2117 лева за MWh, за 05.02.2022 г. - 137.99 лева за MWh, за 06.02.2022 г. - 138.05 лева за MWh). В тези дни няма сделки с аналогични продукти, сключени на "Българска Енергийна Търговска Платформа" АД.

"Булгаргаз" ЕАД е реализира печалба в размер на 568 хил. лева, ако се сравнява продажната цена и цената по договора с най-висока цена и над 1.4 млн. лева, ако сравнението е с утвърдената цена от КЕВР с включен достъп и пренос до ВТТ (Виртуална Търговска Точка).

От "Булгаргаз" заявяват, че търговията на борсата е нормален и задължителен инструмент за балансиране на портфолиото, а не изключение и посочват, че борсовата търговия е необходима не само когато има излишъци на прероден газ, но и когато съответният търговец има възможност да реализира печалба за дружеството.

Новото ръководство на "Булгаргаз" ЕАД гарантира, че ще предоставя достъпно и прозрачно цялата обществено значима информация относно своята дейност.

ГЕРБ: Едни хора без допуск имат информация за закрита енергийна комисия

ГЕРБ: Едни хора без допуск имат информация за закрита енергийна комисия

Делян Добрев също не може да каже имената на фирмите