Вероятно цялата офанзива, която беше предприета срещу "Булгаргаз", без подбиране на средства, да цели "Булгаргаз" лека-полека да бъде изтласкан от пазара. Това заяви пред БНР досегашният изпълнителен директор на дружеството Николай Павлов.

"Какво се цели? Промяна в нормативната уредба, за да може "Булгаргаз" да бъде само обществен доставчик и всички количества най-евтин газ да отиват на регулирания пазар, където са топлофикационни и газоразпределителни дружества. А скъпият газ евентуално да бъде продаван на бизнеса. По този начин ще се даде възможност на тези компании, на тези търговци, които не могат да бъдат конкурентни на "Булгаргаз", да влязат ударно на пазара и да завладеят пазара. И всъщност индустрията ще заплаща цените, които в момента са валидни в Европа, които са 30-40% по-високи от цените на "Булгаргаз". Ето това е цялата работа", заяви Павлов.

Александър Николов: Води се война срещу енергийната ни политика

Александър Николов: Води се война срещу енергийната ни политика

Информацията в детайлите е еднаква, но е и еднакво грешна

По думите му има съмнения, че ще се намърдат и други търговци, които отдавна имат апетит към българския пазар. Мотивът му за тези разсъждения са свързани с изтичането на "временното споразумение за смяна на точка на доставка, временната договореност за доставка на определени количества на гръцката мрежа, същевременно изтича и руският договор".

Относно изтичането на договора с "Газпром" бившият директор на дружеството коментира още, че държавата трябва да определи каква ще бъде енергийната политика по отношение на газовите доставки. 

АП: Какво ще стане с енергетиката на Европа, ако Русия нападне?

АП: Какво ще стане с енергетиката на Европа, ако Русия нападне?

Москва разчита на износа, но в САЩ сенатори се притесняват от увеличение на цените у дома при по-голям американски износ

Преговорите с "Газпром" трябва да приключат най-късно до края на май, уточни той и допълни, че това са изключително тежки преговори, както и за азербайджанския газ.

Информацията по преговорния процес е налична в БЕХ, в Министерство на енергетиката, в Министерския съвет, допълни той.

Припомняме, дълго време договорът с Газпром не беше откриваем и имаше предложение дори да помолим руската страна да ни предостави копие от документите, налични при тях.

От "Булгаргаз" не са вземали грешни решения", категоричен е Николай Павлов. Според него дружеството не е отказвало никакви доставки за сметка на руски газ и това трябва да е ясно на цялото българско общество.

От "Булгаргаз" опровергаха информацията на Румен Овчаров за продадени 60 000 мгв/ч газ

От "Булгаргаз" опровергаха информацията на Румен Овчаров за продадени 60 000 мгв/ч газ

Продали са 37 000 мегаватчаса

"На политическо ниво имаха цялото време на света между май и сега да договорят по-големи количества", каза Павлов.

Относно IGB връзката между България и Гърция Николай Павлов подчерта, че се спуска димна завеса, прикрива се провала и "цялата помия се хвърля върху "Булгаргаз".

В продължение на месеци на обществото се внушават лъжи относно "Булгаргаз", категоричен е досегашният изпълнителен директор. По думите му с внушения и манипулации министри се надяват да накарат хората да повярват в тези лъжи.

Удължиха с още две години срока за търсене на нефт и газ "Блок Хан Аспарух"

Удължиха с още две години срока за търсене на нефт и газ "Блок Хан Аспарух"

Инвестициите за новия срок са в размер на 1 455 000 евро

Поредната лъжа според него е, че новият съвет на директорите е пуснал заявлението за новата цена за намаление на цената с 18%. В България като зависима от външни фактори страна такива решения не могат да се вземат, каза Павлов.

Относно информацията от новото ръководство, че е намерило компанията без съдържание защото мениджърския екип е бил сменен преди встъпването му, Павлов заяви, че това категорично не отговаря на истината.

"Булгаргаз" не е фабрика за насекоми. В "Булгаргаз" остават на работа 44 експерта, които са квалифицирани и са в курса на нещата", коментира Николай Павлов след обвиненията от страна на управляващите, че заедно с него от дружеството се оттеглят други експерти и го оголват.

"Булгаргаз" е в отлично финансово състояние, оставяме компанията с добри договори, повтори отново Николай Павлов.

Мораториумът навреди на топлофикационните дружества, на тях са им замразени цените на парното, а купуват по пазарни цени от "Булгаргаз". Това отваря при тях ликвидна дупка. Вече трети месец няма абсолютно никакви компенсации, поясни Павлов.

"Булгаргаз" няма нито един лев просрочено задължение. Всичко е изплатено до последната стотинка", увери бившият директор на дружеството.

Откъде може да дойде газ за Европа, ако Русия спре кранчето?

Откъде може да дойде газ за Европа, ако Русия спре кранчето?

Опасенията са, че руска инвазия в Украйна ще доведе до енергийна катастрофа

"Цялата документация, цялата информация се намира в деловодната система, каквато ние я изградихме", заяви още Николай Павлов. По думите му през 2015 г. деловодството е било "на тетрадка".

Павлов определи като много положителна новина това, че "вече има проглеждане в министерството как се ценообразува, как се правят заявки, какво влиза в микса" и иронично пожела новият екип да се образова и много бързо ще разбере газовия бизнес.

Николай Павлов е призован за разпит, но още не знае защо.