С безкрайна изненада в последните 24 часа от визитата на министъра на енергетиката с делегация в Азербайджан, у нас се разразили страсти и спекулации около "Булгаргаз" и изобщо спрямо енергийната политика на правителството

"Има координирана атака срещу националния интерес на България."

Министър Александър Николов вижда "групов елемент" и спекулации - "един интересен подход, граничещ с война".

Самият Николов изброи - тази групова атака се води от лица от различни правителства назад във времето - бивш премиер, двама бивши вицепремиера и бивш енергиен министър. Макар и без да споменава конкретните имена Румен Овчаров и Делян Добрев, Николов постави акцент върху изказването на Румен Овчаров, част от правителството на Сергей Станишев, който пазел в тайна договореното с "Газпром", а при друг атакуващ била подписан енергийната пътна карта, която се издирва и до този момент от трето правителство.

Интересно е, че информацията в детайлите е еднаква и е еднакво грешна. Ситуацията е като в училище, когато вкупом се преписва грешно", коментира Александър Николов и посочи: "Някой не прави разлика между милион и милиард."

От "Булгаргаз" опровергаха информацията на Румен Овчаров за продадени 60 000 мгв/ч газ

От "Булгаргаз" опровергаха информацията на Румен Овчаров за продадени 60 000 мгв/ч газ

Продали са 37 000 мегаватчаса

Търговията на борсовия пазар на държавната компания не е изненадваща, а е обичайна практика, когато има излишъци на средно дневна база. Николов опроверга, че са продадени 60 мегават часа, количеството е 37 300 мегават часа, на над 10 контрагента, като сделките е за над 5 млн. лв. Тези сделки са извършени през газовия хъб "Балкан" и са обичайна практика за управление на излишъците особено в дните, когато се очаква затопляне на времето и нужните количества природен газ ще са по-малко. 

Продадени са 14% от общия излишък от планираното на дневна база, всички сделки са в газов хъб "Балкан" и може да се проследят. Направени са 18 сделки и не с един контрагент, обясни Николов.

Николов коментира и лошото финансово състояние на "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", като потвърди информацията, че бившето ръководство на "Булгаргаз" е извършило прекратявания на договори с предвидени обезщетения за над 170 000 лв. и то при положение, че предстоят плащания за над 650 млн. лв. При бившето управление е отворена ликвидна дупка от над 200 милиона лева. Звеното, което прави предложенията и обосновава предложенията към КЕВР, е орязано критично.

Бившият шеф на "Булгаргаз" не е викан за разпит

Бившият шеф на "Булгаргаз" не е викан за разпит

Тази година изтича и договорът с "Газпром", предстоят тежки преговори

Няма една сделка за три секунди. Това заяви пред БНТ енергийният министър Александър Николов. През целия ден е имало сделки за износа за Румъния. Дадените количества са излишества, стана ясно от думите му.

Става сделка за два дни, за събота и неделя, коментира той. Осъществени били 18 сделки. Има сделка на три секунди, но тя е една от 18-те, подчерта министърът. Булгаргаз е осъществил сделката за три секунди.

Няма сделка за секунди, отново подчерта Николов и пак каза, че за деня имало 18 сделки. Политиката на кабинета в полза на хората вредяла на интереса на някои хора, по думите му.

Основната дейност на Булгаргаз е да бъде обществен доставчик, каза енергийният министър и очаква от дружеството да работи в обществен интерес.

Сметките на хората особено в такъв тежък период трябва да бъдат поносими, според Александър Николов.

Няма напрежение между премиер и президент смята той. Компенсациите за високия ток ще бъдат изплатени максимално бързо, стана ясно от думите на министъра на енергетиката.

МВР погва едни големи риби от енергетиката

МВР погва едни големи риби от енергетиката

Разследване се води срещу членове на бившето ръководство на държавната "Булгаргаз", но и на КЕВР.