МВР активно разследва множество сигнали за злоупотреби в енергетиката и съвсем скоро може да има реални обвинения. Това съобщи на брифинг след заседанието на Министерски съвет вътрешния министър Бойко Рашков.

В конкретика - Разследване се води срещу членове на бившето ръководство на държавната "Булгаргаз", но и на КЕВР.

"Продължаваме разследването и в най-скоро време ще ви информираме за новите обстоятелства. Може би остава впечатление в обществото, че тази тема е забравена - не, не е", увери Рашков. И добави - чрез злонамерени действия на някои хора и кръгове били отклонени десетки милиони и се стигнало до високите цени на природния газ от последните месеци.

"Булгаргаз" е държавна фирма, която е допринесла за настоящото положение на цените на газа, които се отразяват както на бизнеса, така и на обикновения потребител. Ние активно започнахме да изясняваме дали тези факти са причинени от международна конюнктура или са резултат от действия вътре в страната на определени заинтересовани лица, гледащи собствените си интереси. Стигнахме до извода, че не е случайно и поведението на КЕВР. В момента се извършват процесуално-следствени действия по отношение на експерти от тази комисия и се придобиват документи, които да се включат в образуваното досъдебно производство", добави МВР шефът.

Росица Кирова недоумява защо властта иска да смени КЕВР

Росица Кирова недоумява защо властта иска да смени КЕВР

Парламентарната група все още няма да внесе вот на недоверие

И на въпрос на News.bg увери, че в най-скоро време ще бъдат повдигнати обвинения, а съвсем скоро на едно конкретно лице. Попитан дали това е бившият шеф на "Булгаргаз" Валентин Павлов, Рашков нито отрече, нито опроверга. "Приближавате се", лаконичен бе той.

На трето място, що се касае до ресор енергетика Рашков съобщи още, че се провежда разследване за умишленото занемаряване на ПАВЕЦ "Чаира", което е било в полза на определени странични икономически интереси. "Извършва се проверка на един изключително важен за нашата страна обект, който е изграден, за да покрива пиковите часове на денонощието. Построен е преди 30-40 години от японска фирма, а в течение на няколко години назад бавно е бил унищожаван оглед на интереси на икономически субект от нашата страна. Имаме ориентация кой е този икономически субект, в чиято полза е правено това", обясни Рашков. И влезе в конкретика - преди години е извършван ремонт на обекта, но не от строителя му от Япония, а от "гаражни фирми", което довело до "огромни материални вреди".

МВР активно действа и по казуса с детската болница. "Там са отделени 10 милиона лева за построяването й, за които ние нямаме никакви данни къде са отишли и как са изразходвани."

Ударно продължавало и разследването за строителството на АМ "Хемус".

Остри критики по отношение на бившето ръководство на "Булгаргаз" отправи и премиерът Кирил Петков, като по този начин индиректно отговори още веднъж и на критиката, изречена вчера от държавния глава Румен Радев. "Ние сме абсолютно сигурни, че смяната на борда бе наложителна и заставаме зад тезата, че ако си бяха свършили работата както трябва, нямаше цената да скочи толкова". Министър председателят увери още - нямало да се размине единствено с уволнение, а ще се търси реална отговорност.

Сменено е ръководството на "Булгаргаз"

Сменено е ръководството на "Булгаргаз"

Това стана ясно от неофициално разпространен протокол

Най-спешната задача на новото ръководство на "Булгаргаз" е да направи проверка на съществуващите договори и да се очертаят всички механизми за доставка на нови количества "синьо гориво". "Да се прегледа начина на използване на хранилището в Чирен и всички структури, чрез които се търгува газ - било газов хъб "Балкан", било енергийната борса. Целта е всичко това да доведе до една по-ясна картина за финансовото състояние на дружеството и това как може да се доведе до намаляване на социалния натиск заради разходите за отопление на домакинствата", коментира на свой ред и темата енергийният министър Александър Николов. Коментара си той направи преди заседанието на ресорната комисия по енергетика в Народното събрание.