През последните няколко месеца "Булгаргаз" и ръководството му е подложено на голям натиск. Не се подбират средства, с които се мачка компанията и ръководството. Това заяви пред BTV освободеният изпълнителен директор на "Булгаргаз" Николай Павлов. В петък стана ясно, че цялото ръководство на газовата компания е освободено след решение на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

"Булгаргаз" е водеща компания в българската енергетика и именно настоящото ръководство я превърна в такава. Ние сме в отлично финансово състояние, ползваме с изключително доверие на клиентите ни, финансовите институции, чуждестранни инвеститори и партньори. Миналата година регистрирахме най-успешната година в историята на дружеството", каза Павлов.

"Научихме, че сме освободени петък вечерта от медиите. Ставаме свидетели как се погазва Закона за публичните предприятия и лекотата, с която се прави, е наистина изумителна. В решението на БЕХ, което беше публикувано в интернет, ние не сме го виждали, не се съдържат абсолютно никакви мотиви. Всички членове на съвета на директорите на "Булгаргаз", които все още сме действащи, сме избрани с конкурс през юли 2021 г. и всички колеги от борда са с изключително солидна професионална визитка", добави той.

"Булгаргаз" научили от медиите за освобождаването на борда

"Булгаргаз" научили от медиите за освобождаването на борда

Според тях се правят внушения

На въпроса "има ли общо отстраняването му с проверката дали "Булгаргаз" е изнасял по-евтин газ от хранилището в Чирен за Румъния, за която проверка неотдавна съобщи министъра на енергетиката" Павлов отговори следното: "Това категорично не отговаря на истината, това е поредната лъжа. "Булгаргаз" удовлетворява всички заявки, до последният киловатчас на своите клиенти и едва ако остават някакви свободни количества по договора с "Газпром" ги продаваме на борсата на възможно най-високата цена. Няма абсолютно никаква истина в това, че се изнася газ от "Чирен".

"Да, имаше проверка от БЕХ, имаше предварителен доклад. В него имаше несъстоятелни констатации, ние сме ги опровергали всички до една, изпратили сме нашите коментари и забележки в БЕХ. Ръководството на "Булгаргаз" и всички, които работехме по тази проверка в момента, подготвяме да качим на сайта на "Булгаргаз" цялата проверка и всички коментари, за да види българското общество за какво става въпрос", заяви още Павлов.

Николов: Ръководството на "Булгаргаз" е освободено след резултатите от проверката

Николов: Ръководството на "Булгаргаз" е освободено след резултатите от проверката

Енергийният министър обаче не коментира какво е установила проверката на БЕХ

Той добави, че печалбата, която "Булгаргаз" е регистрирала за 2020 г. - близо 99 млн. лв., в никакъв случай не са на гърба на българския потребител на природен газ, тъй като газовото дружество "действа при регулация на КЕВР и надценката, по която продава, е не повече от 1,4% за миналата година".