"Булгаргаз" ЕАД излезе с позиция относно освобождаването на целия борд на директорите на газовата компания. От там съобщават, че са научили от медиите за решението на "Българския енергиен холдинг" ЕАД.

Ето и тяхната позиция:

Публично отправените критики към Съвета на директорите на "Булгаргаз" ЕАД са за "грешни или неправилни решения", които са довели до получаването на по-малки количества азерски газ. Правят се внушения, че поради това цените на газа за българските потребители са завишени. Тези твърдения не почиват на никаква обективна основа. Както "Булгаргаз" ЕАД многократно е разяснявало, единствената причина, поради която българският пазар не може да получи всички количества природен газ по договора с азерската страна, е липсата на българо-гръцката газова връзка - газопровода IGB от Комотини до Стара Загора.

Николов: Ръководството на "Булгаргаз" е освободено след резултатите от проверката

Николов: Ръководството на "Булгаргаз" е освободено след резултатите от проверката

Енергийният министър обаче не коментира какво е установила проверката на БЕХ

Принципалът БЕХ, Министерството на енергетиката и Министерския съвет на Република България имат достъп до оригиналния текст на договора с азерския партньор и следва да приемат факта, че мястото за доставка на газа е еднозначно определено - Комотини. Както е известно, този договор не е подписан от настоящото ръководство на "Булгаргаз" ЕАД, но стриктно следва да се изпълнява. В края на 2020 г. и през 2021 г. ръководството на "Булгаргаз" ЕАД, БЕХ и Министерството на енергетиката успяха да предотвратят неизпълнението на договора и плащане на неустойки на азерската страна във връзка с липсата на IGB и невъзможността за получаване на азерския газ в Комотини. В резултат на трудни преговори, договорът беше спасен и беше осигурена диверсификация на доставките чрез вноса на азерски газ, макар и в намалени количества. Важно е да се подчертае, че азерската страна прие да доставя тези количества на договорната цена по алтернативен газопровод, въпреки че няма такова задължение по договора.

Борисов: Две хасковски банди се бият за контрол над "Булгаргаз"

Борисов: Две хасковски банди се бият за контрол над "Булгаргаз"

"Булгаргаз" има два прочита за мен - пазар за милиарди, който в момента е държавен

Малко информация от миналото: през 2013 г. към датата на подписване на договора с азерската страна, "Булгаргаз" ЕАД е било в тежко финансово състояние и е поело финансови ангажименти към азерската компания, които към онзи момент не е било в състояние да изпълни. Към днешна дата, общественият доставчик е в отлично финансово състояние, като отчита, че 2021 г. е най-добрата за последното десетилетие - с рекордни продажби и рекордна печалба. Отличното финансово състояние и провеждането на открита търговска политика спечели доверието на чуждестранните партньори, финансовите институции и на българската индустрия. Това позволява "Булгаргаз" ЕАД да договаря отлични търговски и ценови условия по търговските си договори, от които се ползват топлофикационни и газоразпределителни дружества, българската индустрия. "Булгаргаз" ЕАД гарантира сигурността и непрекъснатостта на доставките за своите клиенти и е надежден и желан партньор. Относно причините за повишенията на цените на природния газ през последните месеци, "Булгаргаз" ЕАД нееднократно е съобщавало, че те са изцяло външни за България като част от общия пазар на Европейския съюз.

ГДНП и ДАНС влязоха в "Булгаргаз"

ГДНП и ДАНС влязоха в "Булгаргаз"

Изземат се различни документи

Това ясно се осъзнава от големите индустриални консуматори в България, които успяха за запазят своята конкурентоспособност на външните пазари, най-вече благодарение на значително пониските цени на природния газ, доставян от "Булгаргаз" ЕАД. Съветът на директорите разглежда решението за смяната като политически мотивирано и в противоречие с направените заявки за експертно управление на държавните дружества. Подобни безпринципни действия със сигурност не са в интерес на "Булгаргаз" ЕАД и неговите клиенти.

Съвет на директорите: Светослав Делчев, Диана Бонева, Илиян Дуков и Николай Дончев.