Върховният административен съд постанови, че решението на служебния кабинет за "черни списъци" по закона "Магнитски" не може да се изпълнява, съобщават от "24 часа".

Припомняме, след като САЩ наложиха санкции по закона "Магнитски" на Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков, както и на свързаните с тях 64 търговски дружества, служебното правителство прие решение, с което се създаде постоянно действаща работна група, имаща за задача да състави "черни списъци" на лица и фирми, с които държавата да спре да контактува.

Независимо че още тогава юристи алармираха, че подобно решение е противоконституционно, към момента в списъка са включени общо 121 физически и юридически лица. Те са лишени от правото да правят банкови разплащания, да получават заплата и пенсии и да бъдат "персона нон грата" във всяка държавна или общинска структура.

Българският списък по "Магнитски" ще бъде динамичен и под постоянно наблюдение

Българският списък по "Магнитски" ще бъде динамичен и под постоянно наблюдение

Ще има постоянна работна група, увери вицепремиерът Гълъб Донев

Жалбите до ВАС вече са близо 50, като по една от тях вече има произнасяне с определение от 5 юли. Съдебният състав приема, че жалбоподателят има интерес от оспорване на решението на правителството, което е индивидуален административен акт по своя характер, тъй като засяга права и законни интереси на лицата, включени в списъците.

Понеже с жалбата е направено и искане за спиране действието на обжалвания акт, съдът приема, че щом в самото решение на Министерския съвет (заедно с издадения въз основа на него "черен" списък на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите от САЩ) не е било допуснато предварително изпълнение по реда на Административно- процесуалния кодекс, то със самия факт на обжалването му по съдебен ред е налице т.нар. "суспензивен" ефект - т.е. самото оспорване на решението и на списъка към него означава, че този акт вече не може да се изпълнява, счита ВАС.

Решението на съда означава, че до произнасянето по същество не са възможни нови разширения на "черния списък".

Пламен Киров: Със списъка на евентуално свързани лица МС се движи на ръба

Пламен Киров: Със списъка на евентуално свързани лица МС се движи на ръба

Страната не разполага с необходимата законова основа за реакция