"Основната цел на публикуването на този списък е да защити държавните предприятия и дружества." Това заяви в студиото на Нова телевизия вицепремиерът и министър на социалната политика Гълъб Донев. Самият списък ще бъде динамичен и в него както могат да попаднат, така и могат да бъдат изключени стопански субекти - "които са прекратили свързаността със санкционираните от САЩ, ще бъдат изключвани от този списък."

"В момента, в който институциите имат готовност да обявят лицата в списъка, той ще стане достояние на обществеността", посочи Донев, като така не отговори кога правителството смята да излезе с обещаните предупреждения.

Пламен Киров: Със списъка на евентуално свързани лица МС се движи на ръба

Пламен Киров: Със списъка на евентуално свързани лица МС се движи на ръба

Страната не разполага с необходимата законова основа за реакция

"Ще има постоянната работна група със задача непрекъснато да анализира лицата в него и свързаността им с други", обеща вицепремиерът.

Гълъб Донев заяви, че няма представа защо името и фигурата на корумпирания и действащ политик не се посочва в решението на САЩ. Тази фигура обаче трябва да стане достояние на обществото, смята Гълъб Донев.

И Министерството на финансите публикува списъка с данните по OFAC

И Министерството на финансите публикува списъка с данните по OFAC

Това вече бе направено от НАП

Социалният министър коментира и пенсионирането на проф. Тодор Кантарджиев, като беше категоричен, че по никакъв начин Кантарджиев не може да бъде причислен към т.нар. калинки. "Действително той е изключителен професионалист в своята област. Климатът, който е създаден в института под ръководството на Кантарджиев, говори за един човек, който достойно е извървял своя професионален път. Всички български граждани помнят и знаят неговото присъствие при различни епидемии."

По думите на Гълъб Донев в пенсионирането на Тодор Кантарджиев категорично не става въпрос за разчистване на сметки и "изчегъртването на ГЕРБ". "Проф. Кантарджиев не може да бъде поставян в такъв списък."