Финансовият министър Владислав Горанов определи като политически спекулации полемиката около разговорите му с Васил Божков.

Той и министрите поддържали добри отношения с хората, които искат да подобрят бизнес средата в България. Божков обаче прехвърлял върху държавата действия и бездействия от страна на хазартния бизнес. Също така с публикациите и изявите си Божков се опитвал да дискредитира властта и е опит за пренасяне на вина към правителството. Финансовият министър защити и премиера от компроматните нападки и се противопостави на това министри и цялото правителство да стават заложници на спорове между бизнес субекти.  

Горанов подчерта, че записаното в т.нар. паметна бележка не са породили действия.

Горанов каза, че Божков за съжаление в момента се намира в неприятната ситуация да дава обяснения на прокуратурата. А фактическата истина и "кой крив - кой прав" ще разберем в хода на досъдебното производство, по думите на Горанов.

Господин Божков не е получавал привилегировано третиране, от който и да е държавен орган, категоричен бе финансист номер едно.

Държавата не се занимава с изземване на бизнеси, отчете Владислав Горанов, но и посочи, че държавата не трябва да става заложник между бизнес отношения на Божков и партньорите му в хазартния и медийния бизнес.

Ако някой е обвинен и се чувства несправедливо обвинен, в Конституцията има механизми, по които да го докаже това, според Горанов. Той нямало как да знае дали днешния документ, представен от Божков, е автентичен. Финансовият министър няма спомен да е водил такава комуникация с Васил Божков, каквато беше разпространена в скрийншотовете миналата седмица.

Не било лесно да се налагат интереси на пет човека от Комисията по хазарта да работят в съглашение, според министъра. Който и от двамата да твърди, че може да контролира Комисията по хазарта, е надскочил възможностите си, заяви Владислав Горанов. Иначе той призна, че се е срещал с много бизнесмени.

Нямам никакви претенции към господин Божков, коментира още той. 

Това е първият коментар на финансовия министър, след като миналата седмица отказа да евентуалните си срещи и уговорки с Васил Божков, посочвайки, че каквото е имало да казва, вече го е казал публично на брифинг в Народното събрание. Тогава Владислав Горанов заяви, че всеки български бизнесмен, който има неуредени сметки с държавата, може да ги уреди.

Премиерът Борисов коментира накратко информацията, припомняйки, че и той се е срещал с Васил Божков заедно с другите собственици на футболни отбори, а и по времето на "разговорите" самият Божков не е бил обвиняем. Преди това бизнесменът от Дубай успя да привлече вниманието като джироса акциите на ФК "Левски" на името на премиера, но куриерът на самите акции журналистът Сашо Диков не беше допуснат в МС, за да ги връчи. Така акциите попаднаха в касата на футболния клуб и по собствеността и до този момент има спорове, включително и от юридическа гледна точка.

Припомняме, че към момента обвиненията към Васил Божков са общо 11, като сред новите обвинения са и търговия с влияние. Срещу Васил Божков започна разследване и по твърденията за изнасилвания и убийства - обвинения, изречени от бивш бизнес-партньор пред медиите. Отделно проверка се прави и на цялата колекция от антични предмети, собственост на Васил Божков. Синът на Васил Божков Антон също е с обвинения, а в ареста се намират съпругата му Елена Динева и една негова сътрудничка.

В последните две седмици и по друго дело се актуализира името на бизнесмена - разследването срещу Лиляна Деянова - Лилана и Мартин Димитров за незаконно усвояване на евросредства.

След като срещу Васил Божков започна разследване за неизплащане дължимото към държавата от хазарт, бизнесменът замина за Дубай, като твърди, че никой не го е търсил и не са му връчени обвиненията по надлежния ред. Страната ни е подала документи с искане за екстрадиция.