Васил Божков излезе с нова публикация в социалните мрежи, както анонсира вчера.

Пуснатата е снимка на "паметна записка" на лист хартия и с почерка на Васил Божков. Тя е от среща, която той твърди, че е от 10 юли 2019 г. и се е провела в кабинета на бизнесмена Кирил Домусчиев. Паметната записка касае уговорка за мащабен рекламен договор с клауза за компенсирането на "Нова ТВ" или на футболния "Лудогорец", ако телевизията загуби други рекламодатели в хазарта. Последната точка е за "пълен съпорт в ДКХ" - Държавната комисия по хазарта.

Паметната записка е с подписи на лица К. Домусчиев и В. Божков, но последният твърди в публикацията си във фейсбук, че самата среща е осъществена под натиска на премиера г-н Борисов и финансовия министър Влади Горанов.

Няма други публични следи за наличието на такава среща, участниците в нея и разискваните теми. След срещата е бил подписан непазарен договор между "Национална лотария" АД, "Ню геймс" АД и "Нова броудкастинг груп" ЕООД за 240 000 000 лева с ДДС, твърди още Васил Божков.

"Дали е рекет, изнудване, корупция, търговия с влияние, злоупотреба със служебно положение - ще преценят компетентните институции. В България и Европа."

Ето и самата Паметна записка:

  1. 20 000 000 лв. (без ДДС) договор за реклама. Десетгодишен с три години предизвестие за прекратяване.
  2. Ако НоваТВ загуби рекламодатели в хазарта ги компенсира с други подобни в размера на загубените договори в НоваТВ или в "Лудогорец".
  3. Пълен съпорт в ДКХ с цел урегулиране бизнеса и спазване законите на РБ

Бизнесменът и председател на КРИБ Кирил Домусчиев реагира с отговор, уверявайки, че винаги е спазвал законите и необходимата етика.

Домусчиев заявява, че договорите на Васил Божков с Нова са за значително по-големи суми, като първият договор обаче е от юли 2012 година. "Публичното предоставяне на записката е манипулация и стъпка, която издава бизнес нивото и интелекта на обвиняемия Божков, на което ниво не бих желал да сляза и затова спирам дотук", заявява Домусчиев.

"Нова Броудкастинг груп" възнамерява да сезира Комисията за защита на конкуренцията за договора на "БТВ медия груп" с Български спортен тотализатор (БСТ). От предоставена публична информация, според Домусчиев, става ясна клауза за ограничаване правото на тотализатора да преговаря и сключва договор с "Нова Броудкастинг груп". "Твърдя, че подобни ограничения върху държавна компания (БСТ) от страна на частна ("БТВ медия груп ") е недопустимо и скандално! Сега разчитам на компетентното мнение и реакция на отговорните институции в България."

Премиерът Борисов коментира накратко информацията, припомняйки, че и той се е срещал с Васил Божков заедно с другите собственици на футболни отбори, а и по времето на "разговорите" самият Божков не е бил обвиняем. Преди това бизнесменът от Дубай успя да привлече вниманието като джироса акциите на ФК "Левски" на името на премиера, но куриерът на самите акции журналистът Сашо Диков не беше допуснат в МС, за да ги връчи. Така акциите попаднаха в касата на футболния клуб и по собствеността и до този момент текът спорове. 

Финансовият министър оказа да коментира миналата седмица евентуалните си срещи и уговорки с Васил Божков, посочвайки, че каквото е имало да казва, вече го е казал публично на брифинг в Народното събрание. Тогава Владислав Горанов заяви, че всеки български бизнесмен, който има неуредени сметки с държавата, може да ги уреди.

Главният прокурор Иван Гешев направи сравнение в развитието между казуса Васил Божков и Цветан Василев, като според него "матрицата е една и съща". По отношение на скрийншотовете, пуснати от Васил Божков, главният прокурор посочи, че не ги е чел, но по думите на негови колеги, няма основание за проверка на финансовия министър. 

Припомняме, че към момента обвиненията към Васил Божков са общо 11, като сред новите обвинения са и търговия с влияние. Срещу Васил Божков започна разследване и по твърденията за изнасилвания и убийства - обвинения, изречени от бивш бизнес-партньор пред медиите. Отделно проверка се прави и на цялата колекция от антични предмети, собственост на Васил Божков. Синът на Васил Божков Антон също е с обвинения, а в ареста се намират съпругата му Елена Динева и една негова сътрудничка.

В последните две седмици и по друго дело се актуализира името на бизнесмена - разследването срещу Лиляна Деянова - Лилана и Мартин Димитров за незаконно усвояване на евросредства.

След като срещу Васил Божков започна разследване за неизплащане дължимото към държавата от хазарт, бизнесменът замина за Дубай, като твърди, че никой не го е търсил и не са му връчени обвиненията по надлежния ред. Страната ни е подала документи с искане за екстрадиция.