Апелативният специализиран наказателен съд потвърди определението на долната инстанция от 29 април 2020 г., с което Елена Динева и Йоана Чолакова остават в ареста.

Динева и Чолакова са с обвинения за участие в престъпна група, ръководена от Васил Божков. Бизнесменът и в момента се намира в ОАЕ, като все още е в ход процедурата му по екстрадиция.

Искат арест и за жената на Васил Божков

Искат арест и за жената на Васил Божков

Тя е с повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група

Апелативният съд прие аргументите на прокуратурата, че има доказателства да са участвали в престъпленията и че има опасност да извършат друго престъпление - да заличат доказателства и да влияят на свидетели, ако те не са с постоянна мярка за задържане.

Съдебният състав е уважил и внесено от Апелативната специализирана прокуратура искане да се наложи забрана на Елена Динева да иска изменение на мярката си преди изтичане на двумесечния срок в НПК за това.

Определението на Специализирания наказателен съд е окончателно и не може да се обжалва.

Припомняме, че на 20 февруари специализираният съд наложи гаранция от 1,5 млн. лева на Елена Динева, но на 27 февруари спецсъдът върна в ареста жената на Васил Божков.

Към момента обвиненията към Васил Божков са общо 11, като сред новите обвинения са и търговия с влияние. Срещу Васил Божков започна разследване и по твърденията за изнасилвания и убийства - обвинения, изречени от бивш бизнес-партньор пред медиите. Отделно проверка се прави и на цялата колекция от антични предмети, собственост на Васил Божков. Синът на Васил Божков Антон също е с обвинения, а в последната седмица и по друго дело се актуализира името на бизнесмена - разследването срещу Лиляна Деянова - Лилана и Мартин Димитров за незаконно усвояване на евросредства.