По нареждане на Апелативния специализиран наказателен съд бе арестувана съпругата на обвиняемия бизнесмен Васил Божков - Елена Динева. Това стана след като обсъди нови доказателства, представени от прокуратурата, съобщиха от Апелативния спецсъд.

Динева е обвинена за участие в ръководената от Божков организирана престъпна група.

След като прие и разгледа внесените от прокуратурата нови доказателства по досъдебното производство, съдът отмени определението на първоинстанционния съд, с което на обвиняемата бе определена парична гаранция в размер на 1,5 млн. лева.

Мотивът на апелативните съдии е, че, ако остане на свобода има опасност Динева да извърши друго престъпление - да влияе на свидетели и да заличава доказателства.

Според информацията, предоставена от съда, спецапелативните магистрати са се съобразили с тежестта на обвинението, за което бизнесдамата е привлечена към наказателна отговорност и обоснованото подозрение, че тя е извършила престъплението, за което е обвинена.

Съдът прие изцяло тезата на прокуратурата, че съпругата на Васил Божков е била е била не само негов партньор в бизнеса с лотарийни игри, но (видно от събраните по делото доказателства) е участвала и при взимането на решения.

Определението на Апелативния специализиран наказателен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Служебни адвокати обжалват ареста на Божков и на Попов

Служебни адвокати обжалват ареста на Божков и на Попов

Всеки прокурорски акт подлежи на обжалване, категорична е адвокат Миланова

По-рано стана ясно, че двама прокурори били в ОАЕ и разговаряли и по казуса за Васил Божков. 

Припомняме, към момента обвиненията към Васил Божков са общо 11, като сред новите обвинения са и търговия с влияние. Срещу Васил Божков започна разследване и по твърденията за изнасилвания и убийства - обвинения изречени от бивш бизнес-партньор пред медиите.

Спецпрокуратурата иска арест и за съпругата на Васил Божков, след като самият бизнесмен е с повдигнати обвинения за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство към престъпление по служба и др. Знае се, че в ОАЕ Васил Божков е бил с още един от обвинените с него, когато му е наложена мярка за задържане. Ден по-късно във Виена бе задържан и още един от обвинените по разследването в хазарта - бизнесменът Борис Бекяров.

На 17 февруари стана ясно, че са изпратени на ОАЕ документите за екстрадицията на Васил Божков, след като преводът им на арабски език бе готов.

Сега се очаква решението на съдебните власти на емирството. Министърът на правосъдието Данаил Кирилов още преди две седмици заяви, че е оптимист за развръзката по случая.

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че Божков запазил като трофей и артефакт криминалната си регистрация в МВР.

Отделно проверка се прави и на цялата колекция от антични предмети, собственост на Васил Божков.