Двама прокурори от ВКП са разговаряли с тамошните си колеги във връзка с исканата екстрадиция на бизнесмена Васил Божков. Те са били на посещение в Обединените арабски емирства (ОАЕ) от 25 до 27 февруари 2020 г., съобщиха от прокуратурата.

На среща в Бюрото на Главния прокурор на ОАЕ в Абу Даби българските представители са обсъдили възможността за подписване на меморандум за сътрудничество между прокуратурите на двете страни. 

България обменя правосъден опит с ОАЕ

България обменя правосъден опит с ОАЕ

Сътрудничим си за противодействие на тероризма и престъпността

В рамките на разговорите представителите на ПРБ са обсъдили и наказателно правни въпроси от взаимен интерес.

Държавата и прокуратурата свършиха всичко, което трябваше, по случая с Васил Божков. Сега топката е в ОАЕ, заяви главният прокурор на кратък брифинг в Ихтиман.

Да му се молим да се върне ли, запита Гешев журналистите, които се опитаха да зададат въпрос за адекватността на мерките за задържане от 72 часа, които днес се оспорват от служебните адвокати.

Служебни адвокати обжалват ареста на Божков и на Попов

Служебни адвокати обжалват ареста на Божков и на Попов

Всеки прокурорски акт подлежи на обжалване, категорична е адвокат Миланова

Припомняме, към момента обвиненията към Васил Божков са общо 11, като сред новите обвинения са и търговия с влияние. Срещу Васил Божков започна разследване и по твърденията за изнасилвания и убийства - обвинения изречени от бивш бизнес-партньор пред медиите.

Спецпрокуратурата иска арест и за съпругата на Васил Божков, след като самият бизнесмен е с повдигнати обвинения за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство към престъпление по служба и др. Знае се, че в ОАЕ Васил Божков е бил с още един от обвинените с него, когато му е наложена мярка за задържане. Ден по-късно във Виена бе задържан и още един от обвинените по разследването в хазарта - бизнесменът Борис Бекяров.

На 17 февруари стана ясно, че са изпратени на ОАЕ документите за екстрадицията на Васил Божков, след като преводът им на арабски език бе готов.

Сега се очаква решението на съдебните власти на емирството. Министърът на правосъдието Данаил Кирилов още преди две седмици заяви, че е оптимист за развръзката по случая.

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че Божков запазил като трофей и артефакт криминалната си регистрация в МВР.

Отделно проверка се прави и на цялата колекция от антични предмети, собственост на Васил Божков.