Собственикът на футболен клуб "Левски" - бизнесменът Васил Божков дава акциите премиера Бойко Борисов. Това обяви той с позиция на "Нове Холдинг", разпратена до медиите. Решението е взето съвместно от собственика на мажоритарния пакет акции г-н Георги Попов и Васил Божков.

Клубът отново е в изключително тежко финансово състояние, а Васил Божков и Георги Попов се намират в ОАЕ. Българската държава е поискала екстрадицията на Божков във връзка с 11-те обвинения срещу него. В позицията на "Нове холдинг" се посочва, че състоянието на футболния клуб е породено от "умишлено и незаконно унищожаване на компаниите, осигуряващи издръжката му".

"Затова прехвърляме акциите на отговорника за погубването на "Левски", който неведнъж е заявявал своята готовност да се "погрижи" за отбора и да го спаси при смяна на собствеността му - г-н Бойко Борисов", заявяват Божков и Попов, които "оставят бъдещето на клуба в неговите ръце", "след като и той не веднъж се е разпореждал със собствеността на акциите".

"Г-н Борисов, поетите от Вас ангажименти да осигурите финансиране и действията Ви, довели до сегашното положение, както и постоянният натиск от ръководения от Вас държавен апарат върху клуба, оставят "Левски" без други реални опции", се посочва в позицията.

Джиросаните акции ще бъдат връчени официално на новия им собственик г-н Борисов в Министерски съвет, което пристигна да направи журналистът Сашо Диков.

Сашо Диков чака да го приемат в Министерски съвет, за да връчи документите. За първи път в практиката му не му вдигат телефона от МС, призна Диков. Журналистът обясни, че вчера по обяд ме се обадил Васил Божков от Дубай и го помолил да бъде приносител, на което той се съгласил. Самите документи Диков взел преди двайсетина минути от непознат за него човек на площад "Александър Невски" - в близост се намира централата на "Нове холдинг".

"Идвам сега тук по каналния ред. Дано Бойко Борисов се съгласи да ме приеме... Аз съм просто един куриер. Помагам", каза Сашо Диков и няколко пъти повтори, че няма представа как седят нещата юридически и търговски. От документите е видно, че акциите са били джиросани на 8 май. От Спас Русев са прехвърлени на Христо Йовов, след това на Божков, а сега към премиера.

Васил Божков ще се върне в България в подходящия момент

Васил Божков ще се върне в България в подходящия момент

Прокуратурата не го е търсила по телефона, той отговарял на него

В изявлението си от сутринта Божков и Попов припомнят, че като бивши мажоритарни акционери, не веднъж са заявявали, че единственото, което искат възраждането и стабилизирането на "Левски". Докато отговорността за клуба е била тяхна и след инвестирани над 24 милиона лева в рамките на една година, клубът се е стабилизирал и изправил на крака. Припомнят още, че и дългове в размер на над 32 млн. лв. са били поетапно погасявани и е изготвен успешен бизнес модел.

Божков и Попов благодарят на ръководството на ПФК "Левски" за усилията, както и на привържениците на клуба, които издържаха отбора през последните месеци - прецедент в историята на световния футбол.

Владислав Горанов: Божков и сега може да плати дължимото на държавата

Владислав Горанов: Божков и сега може да плати дължимото на държавата

След това ще може да претендира възстановяване на бизнеса си

Няколко дни по медиите се спрягаше името на треньора Константин - Тити Папазов като бъдещия собственик на клуба. Самият той изяви своята готовност да вземе акциите. Константин Папазов от новините разбрал, че Божков няма да му прехвърли акциите на "Левски". "Левски" не трябва да бъде употребяван за политически цели, изтъкна Папазов пред БНТ. Иначе щял да е доволен, ако премиерът му прехвърли акциите. Дали това може да стане, той обаче не знае - не е запознат с търговския закон, нито какви са процедурите. Прехвърлянето на акциите е доброволен акт между двама души, каза още Тити. Иначе в разговор между него и Васил Божков било уточнено, че именно Тити Папазов ще получи акциите. Той все още се надява това да се случи.

Васил Божков млъква

Васил Божков млъква

Това е последното медийно изявление на г-н Божков за неопределен период от време

Припомняме, че към момента обвиненията към Васил Божков са общо 11, като сред новите обвинения са и търговия с влияние. Срещу Васил Божков започна разследване и по твърденията за изнасилвания и убийства - обвинения, изречени от бивш бизнес-партньор пред медиите. Отделно проверка се прави и на цялата колекция от антични предмети, собственост на Васил Божков. Синът на Васил Божков Антон също е с обвинения, а в ареста се намират съпругата му Елена Динева и една негова сътрудничка.

В последните две седмици и по друго дело се актуализира името на бизнесмена - разследването срещу Лиляна Деянова - Лилана и Мартин Димитров за незаконно усвояване на евросредства.

След като срещу Васил Божков започна разследване за неизплащане дължимото към държавата от хазарт, бизнесменът замина за Дубай, като твърди, че никой не го е търсил и не са му връчени обвиненията по надлежния ред. Страната ни е подала документи с искане за екстрадиция.

Прокуратурата пусна записи на разговори на Васил Божков
Обновена

Прокуратурата пусна записи на разговори на Васил Божков

Те са били изследвани по компютърно-техническа експертиза