Лидерите на ДСБ и СДС Иван Костов и Мартин Димитров изразиха тревога, че правителството изостави част от програмните намерения на ГЕРБ от преди изборите.

„Изостави и своята програма, предназначена до 27 април, в която предвижда сериозни реформи, а това е сърцевината на нашата подкрепа на ГЕРБ - да се извършат силни реформи", заяви Иван Костов.

Той изрази разочарование, че финансовият министър Симеон Дянков не приема оценката на ДСБ за неизпълнение на бюджетните приходи.

Костов е категоричен, че ще има сериозно неизпълнение на приходите и че проблемът не може да се реши с половинчати мерки.

„Министърът трябва да изразява оптимизъм, разбира се, но ние не сме в позицията на управляващи, а на коректив", каза Костов.

Той изтъкна: „Ние сме гарант пред нашите 300 хил. избиратели" и добави: „Ако ГЕРБ не прави реформи, не можем да бъдем този гарант и ще кажем, че подкрепяме правителството, но не можем да гарантираме, че правителството прави реформи".

Според Костов страхът от реформи е очевиден. Той отправи предупреждението към управляващите, че може да последват съдбата на НДСВ и да останат в пълно забвение. Няма лесен път от тук нататък за ГЕРБ, убеден е Костов.

Мартин Димитров заяви, че това, което предлага правителството с антикризисните мерки, няма да свърши работа.
Той упрекна Атака за безрезервната им подкрепа и каза, че това, което прави тази партия, е лоша услуга на правителството, защото реформите са спрели.

Димитров изрази опасения, че България ще последва съдбата на Гърция.

Иван Костов изрази и неудовлетворението си от това, че ГЕРБ дори не са се запознали с предлаганите от ДСБ още от преди месец антикризисни мерки.
Хванах Симеон Дянков, че даже не е отгърнал този материал, каза Костов.