Най-важната ни задача е да се борим с икономическата криза и да помогнем на държавата да напълни бюджета.

„Хвърлят" ДАНС срещу корупцията и белите якички
Още...

Това заяви изпълняващият длъжността председател на ДАНС Владимир Писанчев, който откри конференция по проект за повишаване на чуждоезиковата компетентност и комуникационните умения на служителите на ДАНС.

Писанчев, който е един от двамата кандидатът за нов шеф на службата, бе категоричен, че работата, отнасяща се до контрабандата, корупцията и борбата с измамите е много сериозна.
Той посочи, че службата не е обявявала никакви предстоящи акции в отговор на твърдения на медиите за бъдещи конкретни такива.

Запитан как ще се справи с днешната ситуация, при която обществото следи под лупа всяка стъпка на управляващите Писанчев отвърна, че по принцип ДАНС не са свикнали да бъдат публични личности.
„Нормално е да сме под лупа. Такава е ситуацията. За нас това е непривично, но ще трябва да свикнем и да бъдем адекватни", посочи той и допълни, че по време на своето изслушване днес пред парламентарната комисия ще представи план за медийна политика.

Писанчев отказа да отговаря на въпроси относно делото „Галерия", като заяви, че му е било разпоредено да отвори това дело, а въпроси за мотивите трябва да бъдат задавани на хората, разпоредили проверката.

Писанчев обеща, ако оглави ДАНС, да вземе опонента си за заместник
Още...

В късната есен службата ще бъде готова със структурните промени, произтичащи от решението за преминаване на ГДБОП към ДАНС.
Изготвени са планове и графици, по които се работи, посочи Писанчев и допълни, че не може да каже от сега дали и колко хора ще отпаднат, но е нормално да има напрежение сред служителите при подобни промени.

На въпрос дали оставането на звеното за подслушване в ДАНС ще означава поредната паралелна служба в новата такава, Писанчев отговори отрицателно, като според него всичко ще бъде регламентирано както в Закона за ДАНС, така и този за ДАТО (Държавна агенция "Технически операции").

Освен това според него съществуването на две места на такава служба създава възможност за контрол. Запитан защо тогава е било необходимо подслушванията да се извадят от МВР, Писанчев отговори, че на този въпрос трябва да бъде търсен отговор от законодателя.

МВР шефът доволен и от двамата кандидати за ДАНС
Още...

Що се отнася до проекта за повишаване чуждоезиковата компетентност и комуникационните умения на служителите на ДАНС, той се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет", съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд".

Общата стойност на проекта е малко под 90 хиляди лева, като в рамките на 12 месеца - до юни 2014 г., ще бъдат проведени няколкомесечни курсове по английски език и специализирани комуникативни способности.
Те ще се осъществяват от Института по публична администрация към Министерски съвет. Ще бъдат проведени общо 34 обучения на 303-ма служители в осем отделни курса.

Очаквано за конференцията журналистите бяха допускани при строг режим, като още на бариерата на входа на сградата бяха проверявани по предварително заявен списък, след което бяха съпровождани от служител до входа на ДАНС на бул. „Черни връх". В самата сграда, след предоставяне на лични документи те получиха еднократни пропуски за достъп. След това преминаваха през скенер, а телефоните с камери бяха предварително събрани.