Представители на „Грипен" и военното аташе на Швеция презентираха пред медиите в София офертата си към българското военно министерство за едноименните изтребители.

Тъй като срокът за подаване на информационните пакети е удължен от българска страна до края на април цени и други съществени елементи от офертата не бяха коментирани.

Предлагаме на България най-модерния и способен свръхзвуков самолет, напълно съвместим със стандартите на НАТО, който изтребител има изключително ниски разходи", каза маркетинг директорът на шведската агенция за експорт на отбранително имущество Йоаким Уалим.

Той подчерта, че шведското предложение включва разполагане на разходите във времето логистичен пакет и пакет за обучение. Едно от най-важните неща е дългосрочното партньорство, подчерта той.

Предложението на шведите е да закупим нови изтребители, а не изтребители втора ръка.
Ако офертата им бъде одобрена и се сключи договор, 8 многоцелеви изтребители „Грипен" C/D ще бъдат доставени на България през 2015 година, уточни военното аташе на кралство Швеция Пер Алриксон. Срокът им на ползване е 30 години.

По въпроса до колко изтребителите Грипен са съвместими с МиГ 29, с които България разполага, Йоаким Уалим поясни, че въпреки, че са различно поколение изтребители, в предлагания пакет е предвидено обучение на пилотите за преход от единия тип към друг.
Унгария също са имали МиГ 29, но използват Грипен, посочи той, изтъквайки, че двата изтребителя могат да бъдат експлоатирани едновременно.

Изтребителят Грипен е на въоръжение във военновъздушните сили на Швеция, Чехия, Унгария и Южна Африка, а вече е доставена и първата машина от поръчаните от кралските военновъздушни сили на Тайланд.

Британската кралска школа за пилоти също използва Грипен за обучение на летци от цял свят.

На България се предлага и широко индустриално сътрудничесвто включващо трансфер на технологии и ноу-хау.