"Трябва да имаме единна система за справяне с миграцията в Съюза. Не искаме ситуацията от 2015 г. да се повтаря. България охранява не само външната граница на ЕС, но и вътрешни граници, като за това се изискват големи усилия." Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на среща с министъра по европейските въпроси на Кралство Швеция Ханс Далгрен.

"Признателни сме за това, което България направи по време на своето европейско председателство за отслабване на миграционния натиск към ЕС. Това беше важно за нас, за да стигнем до извода, че Съюзът трябва да поеме обща отговорност и да се справим с проблема заедно", подчерта Далгрен.

Двамата министри обсъдиха и кохезионната и общата селскостопанска политика на ЕС в рамките на бъдещия общ бюджет на ЕС като се съгласиха, че трябва да бъде постигнат компромис за съгласие между страните-членки.

В хода на разговора Захариева сподели впечатления от неотдавнашното си посещение в Намибия и Ангола. "Страните там очакват от ЕС да им бъде партньор, а не само да им изнасяме лекции. Основният ни приоритет там трябва да бъде образованието", изтъкна външният ни министър.

По време на срещата бяха обсъдени теми от актуалния дневен ред на Европейския съюз, сред които миграцията, разширяването и европейската перспектива на Западните Балкани, както и бъдещия общ бюджет.

Двустранните отношения между България и Кралство Швеция са установени преди 105 години. Стокообменът за първите шест месеца отчита ръст от 5% и възлиза на 240,5 млн. евро.

В Швеция постоянно пребивават около 9 хиляди граждани от български произход, предимно в големите градове - Стокхолм, Гьотеборг и Малмьо.