Промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление предлагат политическите партии "Русофили за възраждане на Отечеството" и "Атака". Това обявиха на брифинг председателите на двете формации - Николай Малинов и Волен Сидеров.

С призив към парламентарните групи в 47-то Народно събрание се обръщат двете формации и предложение да припознаят законодателните изменения, които те предлагат.

В тях се настоява да се премахне забраната за провеждане на референдум по въпроси, уредени в сключени международни договори след тяхната ратификация, да бъде премахната долната граница за минимален брой гласове, както и броят необходими подписи за внасяне на предложение за произвеждане на национален референдум. С такова предложение Сидеров и Малинов явно ще се стремят да атакуват членството на България в НАТО.

Сидеров и Малинов са констатирали, че законът за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление явно не работи и на практика не е възможно да се инициира и проведе валиден референдум.

"В същото време в публичното пространство постоянно се изтъква, че едно или друго решение на държавната власт реализира и олицетворява един или друг избор на българския народ. Едни от фрапантните случаи например е с членството на България в ЕС, членството на България в НАТО, участието на България във военни мисии в чужбина и прочие. По такива фундаментални въпроси, с много висока степен на държавническа и мирогледна ценност, наистина е крайно необходимо да се произнася българския народ. И независимо от отговорите, които дават на такива въпроси едни или други парламентарни политически сили, уместно и демократично е българския народ да поеме отговорност чрез механизмите на неговото пряко участие в държавната власт", пишат Сидеров и Малинов до депутатите.

Законодателните промени, които те предлагат:

  • Да бъде премахната забраната за провеждане на референдум по въпроси, уредени в сключени от Република България по международни договори след тяхната ратификация.
  • Да бъде премахната долната граница минимален брой гласове, необходими за обявяване на действителен вот.
  • Да бъде намален броят на необходимите подписи за внасяне на предложение за произвеждане на национален референдум.
  • Да бъдат увеличени сроковете по процедурата по внасяне на предложение за референдум и съкращаване на сроковете за иницииране на повторен референдум.

Двете политически партии "Атака" и Русофилите на Николай Малинов участваха в последните парламентарни избори самостоятелно, като събраха съответно 12 153 или 0.46% ("Атака") и 6 803 или 0.26% за "Русофили за възраждане на Отечеството". И двете формации се обявяват от години срещу членството на страната ни в Европейския съюз и НАТО и водят последователна проруска пропаганда. Срещу Николай Малинов се води и дело за шпионаж в полза на чужда държава - Руската федерация.