Президентът Росен Плевнелиев, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, заместникът му Цветан Цветанов, Искра Фидосова и още куп лица, чиито инициали са част от „тефтерчето с драсканиците" на Филип Златанов ще бъдат привикани на „разпит" в комисията „Антикорупция" в парламента.

Това стана ясно по време на заседанието на антикорупционната комисия, на което присъства и председателят й Волен Сидеров.
Доста са лицата, които трябва да бъдат изслушани, за да си съставим впечатлението как са били прекратявани сигналите или укривани от Филип Златанов и как те не са стигали до прокуратурата, заяви той и уточни, че ще поканят хората с инициалите, но все пак не могат да ги задължат да дойдат.

Сидеров подчерта, че само Филип Златанов може да каже кои са лицата от драсканиците му. От ставащото в момента обаче става ясно кой са лицата: „Искра Фидосова вече напусна парламента, с което може би потвърди, че това са нейните инициали."
За него няма съмнение, че Б.Б. и Ц.Ц. са Бойко Борисов и Цветан Цветанов, а не Цецка Цачева. Лидерът на Атака припомни, че пряката връзка между Фидосова и Цветанов е била публична тайна за бившия парламент. Публична тайна било и че Фидосова и Цачева не са имали много добри отношения.

Очевидно е, че е имало политически натиск за прикриване на определени лица, за прекратяване на определени сигнали и обратното - за т.нар. въздействие да се удари еди кой, който не е удобен на тогавашните управляващи, поясни още Сидеров.
Той добави и че членовете на Комисията по-скоро прехвърлят върху председателя главната тежест. Според него обаче е очевидно, че това не може да стане без тяхното участие.

Това не се отразява на нашето мнение, че тази комисия е работила тенденциозно, необективно, непрозрачно и избирателно. Очевидно е имало манипулиране от страна на председателя, каза още атакистът.

Комисията ще поиска и копие от цялото тефтерче, за да се запознаят с драсканиците и за да проверят „дали няма нещо интересно, някои и други инициали."
Сидеров уточни, че целта на тяхната е проверка е не само истината да излезе наяве, но и законодателни промени. По думите му пукнатините в закона позволяват тази игра със сигнали и прилагането на тази тенденциозност.

Ако се докаже всичко това, значи говорим за груб политически натиск по времето на ГЕРБ. Затова този парламент трябва да работи, докато се установи истината за управлението на Борисов, защото всеки друг опит за преврат в момента цели и замазване на управлението на ГЕРБ, заключи още лидерът на Атака.

Комисията „Антикорупция" се самосезира относно вече бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов.
Самият той не се яви пред комисията, председателствана от Волен Сидеров. Дойдоха обаче останалите членове на бившата му Комисия.
Оказа се, че никой от влизащите в състава на Златановата комисия не са виждали и не са знаели за съществуването на въпросния бележник.
Около час прекара вътре Сабрие Сапунджиева. На излизане тя заяви, че никога не е виждала въпросното тефтерче и сподели, че била изненадана от неговото съществуване.
Тя посъветва медиите да прочетат Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. След този случай тя лично направила сравнение с няколко закона и установила, че това е единственият закон, в който има колективен орган, чиито правомощия и задължения не са разписани.

Във всички други закони, когато има колективни органи, изрично са разписани правата и задълженията на комисията. В Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Комисията се споменава един път, където се казва, че взима решение. След това член на Комисията се споменава, когато се казва, че заседание на комисията се свиква и по искане на член на комисията, поясни тя.

Сапунджиева уточни и че всеки член на комисията е отговорен пред себе си и пред съвестта си за начина, по който гласува.

Ние работим с човешки съдби, заяви трогателно бившият зам.-министър на правосъдието. Тя отрече върху нея да е оказван какъвто и да било натиск относно дадени преписки.
Горе-долу по половин час бяха разпитвани и останалите членове на Комисията на предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Николай Николов няма обяснение за тефтерчето, което, по думите му, е личен документ.

Не мога да коментирам нещо, което не съм го видяла с очите си, заяви и Петя Станева.
Тя не се съгласи с твърденията, че „драсканиците" на Златанов съвпадат с действията на комисията и даде пример с бившия кмет на Плевен Найден Зеленогорски. За него Златанов си беше записал, че трябва да бъде ударен, защото става приоритет. Комисията обаче е прекратила преписката поради липса на данни за конфликт на интереси.
Винаги сме изслушвали лицето, което сме проверявали. Никога не са си позволявали да се произнесем без да сме го изслушали, увери Станева.
По думите й решенията се качват на сайта на комисията, а прокуратурата е уведомявана. Станева обаче направи и уточнението, че уведомления се изпращат до прокуратурата по постоянно местоживеене на лицето, срещу което има сигнал, а не само към софийска градска прокуратура.

Паскал Бояджийски също се оказал изненадан от съществуването на тефтерчето. Той отрече да му е оказван натиск. Н е имало опити за въздействие, не е участвал и в предварително съгласувани решения в зависимост от дадени директиви.
Единствените директиви, от които съм се водил са две - закона и съвестта ми, коментира пред медиите Бояджийски.

Той уточни, че по преписките, по които не е бил съгласен с останалите членове на Комисията се е подписвал с особено мнение. Над 40 са случаите, в които той е бил с особено мнение. Сред тях са преписките срещу бившия шеф на ДКЕВР Ангел Семерджиев и финансовата съветничка на президента Росен Плевнелиев - Димана Ранкова.