Скандал избухна в парламента заради Закона за изменение и допълнение на Закона за политическите партии, внесен от партия „Атака."

Вкарването на тази точка в дневния ред разкрива съществения проблем на Народното събрание за скритото политическо представителство, заяви Михаил Миков от БСП. По думите му до преди известно време управляващото мнозинство се е състояло от ГЕРБ и „Атака", но в последно време парламентарната група на герберите се е увеличила.

Според него точката трябва да не се гледа днес, а след като се проведе сериозен дебат за политическото представителство.

Десислав Чуколов, един от вносителите на закона, заяви от парламентарната трибуна, че двама независими вече са преминали към БСП - Камен Петков и Кирил Гумнеров. Миков призна, че Петков е заявил принадлежност към социалистите. „Така е решил, какво да правим," изтъкна социалистът.

Атакисти блокираха комисия "Антимафия"
Още...

Напусналият ДПС Корман Исмаилов заяви, че парламентът се страхува да има истински независими народни представители с чиста съвест.

Лидерът на „Атака" Волен Сидеров пък обвини социалистите, че в миналия парламент от БСП обикаляли около националистите с куфарчета с пари, за да ги "купят".

Човек по човек ги обработвахте, обикаляхте ги с рушвети и подкупи, посочи лидерът на „Атака" и допълни: „Вие имате огромен опит в това да купувате депутати."

Волене, теб за какво те боли, пита бивш атакист
Още...

В кой от вътрешните ви джобове беше вашата съвест, попита той Корман Исмаилов.

От кое се разочаровахте, господа ренегати?, попита Сидеров, обръщайки се към независимите.

Той припомни, че Камен Петков влязъл в парламента с листата на „Атака." Ренегат нещастен, обърна се към Петков Сидеров и допълни:" Нула на нулите на никого неизвестен, защо излъга избирателите си?". Към другите отцепили се от „Атака" той се обърна с думите:" Обикаляте от седмица по медии като измекяри".

В закона на атакистите е записано, че право да получават държавна субсидия имат партиите и коалициите от партии, които са се регистрирали в Централната избирателна комисия, участвали са на последните проведени избори за народни представители и са получили повече от едно на сто от всички действителни гласове.

Размерът на държавната субсидия за всяка отделна партия или коалиция от партии се равнява на 5% от размера на минималната работна заплата за страната. Партия, участвала самостоятелно на последните избори за народни представители, получава пълния размер на държавната субсидия до провеждането на следващите избори за народни представители.

Партиите, които са участвали на последните избори за народни представители като коалиция от партии, регистрирана в Централната избирателна комисия, разпределят помежду си размера на държавната субсидия. Не се допуска намаляване на размера на държавната субсидия за една партия или коалиция от партии за сметка на увеличаване на размера на държавната субсидия за друга партия или коалиция от партии.

Не се допуска намаляване на размера на държавната субсидия за една партия или коалиция от партии за сметка на увеличаване на размера на държавната субсидия за друга партия или коалиция от партии.

След часове спорове парламентът не прие на първо гласуване закона за политическите партии. От 131 участвали в гласуването, "за" бяха 56, 15 бяха против, а 60 гласуваха "въздържал се". В подкрепа на закона гласуваха от „Атака", ДПС, Синята коалиция и Коалиция за България.