Ако парламентарните и европейските избори не са 2 в 1 и бъдат насрочени за две последователни седмици, ще бъде доста трудно. За това предупреди пред БНР Веселин Тодоров, изпълнителен директор на "Сиела Норма" - фирмата, която обезпечава машинното гласуване.

Той подчерта, че от фирмата винаги са пледирали изборите да са през две седмици, но този апел остава нечут.

"Приемаме, че обществото иска по-бързо да стават нещата. Ще се справим, но ще е доста напрегнато", отбеляза Тодоров по повод зареждането на новите бюлетини между понеделник след първия вот и петък, когато машините трябва да бъдат върнати за следващото гласуване.

По негови думи вариант е двете дати да бъдат 9 и 23 юни.

Наталия Киселова: Изтича времето на избори 2 в 1

Наталия Киселова: Изтича времето на избори 2 в 1

Президентът ще се опита да прехвърли инициативата как да изглежда едно бъдещо служебно правителство на самия парламент

Той не изключва Централната избирателна комисия да възложи на фирмата допълнителна софтуерна работа, например върху допълнителен екран, който да улесни комуникацията с избирателя.

Тодоров посочи, че най-старите флашки са отпреди пет години - първите по-масови избори с машини, а останалите са на около три години и половина.

"Започва да минава гаранционният срок и нормалният срок, след който този тип памети започват вече да не са много надеждни. За целите на машинното гласуване те трябва да са в много добро състояние", подчерта той.

Политолози смятат коя ще е датата за новите предсрочни избори

Политолози смятат коя ще е датата за новите предсрочни избори

Въпросът не бил дали ще има избори, а кога

По негови думи ЦИК подготвя осигуряването на нови флаш памети, има запитване към производителя. Ставало въпрос за 24-25 000 флаш памети, ако такива се закупят за всички машини.

Хартиеният вот е доста по-ненадежден от машинния, но българският избирател иска да има хартиен вот, отбеляза Тодоров. Според него, независимо какво казват политиците или хора, които пледират, че животът трябва да се развива, много българи предпочитат този традиционен начин.