Вероятно проблемът с машините, който беше най-често срещан при тези избори - да не се отпечатва една от бюлетината при избори 2 в 1, се дължи на вида хартия, който е избран и закупен. Като вероятно има проблем с една по-хлъзгава хартия. Това заяви акционерът и член на борда на директорите в "Сиела Норма" АД Иван Тодоров пред NOVA NEWS.

Той обясни, че според законодателството БНБ е институцията, която се занимава със закупуването и обществените поръчки за хартията за изборите.

"В БНБ не са специалисти и не може да се очаква да се знаят всички характеристики на хартията. Това може да се изисква, а и да се очаква, ако фирмата, която е отговорна за поддръжката на машините, т.е. "Сиела Норма", доставя и хартията за тях. Законодателно обаче въпросът е решен по друг начин", заяви още Тодоров.

По негови думи от общо 9595 машини малко над 140 са дефектирали по време на изборите в неделя - това е под 1,5%. Тенденцията в световен мащаб е отклонение до 2,5%, т.е. ние сме под нея. Според акционера и най-съвършената технология дефектира, но тази година не е имало съществен проблем с хартията, защото ЦИК е задала правилната поръчка.

"Имаме готовност да правим това, което по цял свят правят - ако има проблем с печатащото устройство, веднага да го заменим. ЦИК обаче не разрешава", посочи Иван Тодоров.

Поръчана е експертиза от Сиела Норма за проблеми с машините по време на вота 2 в 1.

"Сиела Норма" спечели обществената поръчка за машинния вот на 9 юни

"Сиела Норма" спечели обществената поръчка за машинния вот на 9 юни

Фирмата е единствената, подала документи за участие

"Ние поддържаме машините, но трябва да ни се разреши, когато някой детайл дефектира, да можем да го променим. Това е хардуер - никой не пипа софтуера, никой не пипа кодовете. По-големия брой машини, на които гласуваме, е от 2019 г.", посочи експертът.

Допълнително, той смята, че флашките вече трябва да се сменят, въпреки че ЦИК не разрешавали. "Те имат срок на годност и той не е минимум 10 години като при машините", допълни Иван Тодоров.

Припомняме, че и говорителят на ЦИК Росица Матева заяви, че Комисията ще направи анализ на проблемите. В изборния ден дефектираха 130 машини във и извън страната, но от ЦИК не дадоха яснота дали това се дължи на проблема с отпечатването или има и друга грешка. Няма данни и броя сигнали към РИК и ЦИК, подадени заради един и същ проблем, тъй като имаше информация и за такава грешка, но през гласоподавател.

Росица Матева видно неглижира и друг проблем, за който имаше сигнали - че при сгъване на машинната бюлетина реално можело да бъде видян вота на избирателя, тъй като хартията не прилепвала добре.

ЦИК на 100%: ДПС се застопори с 3% преди Промяната
Обновена

ЦИК на 100%: ДПС се застопори с 3% преди Промяната

ГЕРБ сигурно държат първото място, ПП "Величие" влиза в НС с 4.65%