Предаването на протоколите от секционните избирателни комисии към Районните избирателни комисии е белязано с много грешки, които предизвикаха и опашки.

Членовете на СИК в област Монтана са чакали над 30 часа, за да предадат избирателните документи в РИК. Според изнервените чакащи хора приемането на документите става бавно заради "голямата бумащина" в избирателния закон. Те смятат, че протоколите са излишно усложнени с описване на незначителни подробности, което забавя приемането им в РИК. Не е помислено за повече членове на РИК, след като се провеждат два избора, а не един, коментираха още те.

Но на брифинг на ЦИК говорителят на комисията Росица Матева отрече да има всякакво забавяне.

ПАСЕ не хареса машинните ни бюлетини и умората на избирателите

ПАСЕ не хареса машинните ни бюлетини и умората на избирателите

Тонът на кампаниите е бил предимно негативен

До момента 5 РИК вече са приключили с обработката на данните, в останалите области на страната обработката им продължава. Предстои повторна въвеждане и проверка, което се извършва в ЦИК. Дефектиралите машини вчера са отделени и причината за засичанията ще бъдат анализирани. Причината във всеки случай не е в хартията, категорично отсече Матева.

Грешките в протоколите се оказаха една от основните причини за забавяне на процеса на обработване. Петър Захариев, зам.-председателят на Районната избирателна комисия (РИК) - Кърджали, коментира, че над 80% са грешките в предадените протоколи от СИК за областта. Само около 15% са били абсолютно чисти.

Председателят на РИК - Добрич Цонка Велкова също отчете много грешки в предадените протоколи, като предимно те са били свързани с пренасянето на резултатите от черновата на беловата, предаде БТА. Имало е и грешки при отчитането на недействителните бюлетини. Велкова смята, че избори "две в едно" не са повлияли съществено на бързината на обработката, но е повлияло на работата на РИК-Добрич като цяло.

Росица Матева заяви, че предстои да се направи анализ на грешките, които се допускат. При протоколите от чужбина, 100% от които вече са предадени, най-честата грешка, която се отбелязва, е несъответствие между преференциите и броя гласове, записани за партиите. Вероятно същата грешка ще се забележи и в протоколите от страната, коментира тя.

Около 16:00 часа Полина Витанова, секретарят на 23-та РИК, обяви, че е приключило приемането на протоколи от секционните избирателни комисии. И тук забавянето е станало заради грешки, като тя посочи, че тези грешки няма да се отразят на крайния резултат.

Във Враца броиха гласовете с фенерчета, след като спря тока в три училища

Във Враца броиха гласовете с фенерчета, след като спря тока в три училища

Токът е спрял малко след полунощ