Лицето Ангел Ангелов, който беше посочен като човека рекетирал със записи културния министър Боил Банов, правил опити да заплашва директора на Изпълнителна агенция "Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" към Министерството на образованието и науката (МОН).

Такива сигнали стигнали до заместник-министъра на образованието Деница Сачева, която гостува в bTV. По нейни данни Ангелов работил в МОН от септември 2016 година и в момента бил служител в изпълнителната агенция.

Ало, корупция, обади се Нинова от трибуната в НС
Обновена

Ало, корупция, обади се Нинова от трибуната в НС

Няма вече сини и червени лампи, смята лидерът на БСП

"Името на този човек ни стана известно през декември, когато за първи път получихме информация за това, че е направил опити да заплашва изпълнителния директор на агенцията и да упражнява върху него натиск в полза на определени изпълнители за определени проекти", разкри Сачева.

По думите на зам.-министъра Ангелов е свързан с лица, които работят по европроекти. Тези лица искали проектите да се печелят от определени изпълнители, заради което идвало и изнудването.

Изпълнителният директор на агенцията Кирил Гератлиев обаче не подписал нито един от договорите, за които е бил принуждаван да подписва.

"През януари тази година изпълнителният директор ни информира за това, че има два притеснителни случая около него. В началото на януари му е спукана едната гума на автомобила, по-късно са му спукани и четирите гуми. Подал е сигнал в районното управление и в момента се води разследване, за да се види има ли връзка между заплахите и изнудването и тези инциденти", отбеляза Счева.

По думите ѝ Ангелов попада в МОН след конкурс. Тя не знае дали същият е бил уволнен от културното ведомство, но това лесно можело да се провери. "Има конкурс, след което е назначен държавен експерт през септември 2016 година", обясни Сачева.

"Ало, Банов е!" - Йончева има запис за корупционна схема на министъра на културата
Обновена

"Ало, Банов е!" - Йончева има запис за корупционна схема на министъра на културата

Схемата била за ремонта на Ларгото през 2016 г.