"БСП и Елена Йончева взеха от едни изнудвачи една помия и ми я хвърлиха. Жална ни майка, ако така ще печелят избори и така ще управляват държава." Това заяви пред Нова министърът на културата Боил Банов за случая "Ало, Банов е!".
Вчера депутатът от БСП  Елена Йончева разкри запис, уличаващ Банов в корупционна схема за опрощаване на неустойка в размер на 700 000 лева на фирмата изпълнител на ремонтните дейности на Ларгото. Банов пък твърди, че е изнудван от години заради този запис.

"Ало, Банов е!" - Йончева има запис за корупционна схема на министъра на културата
Обновена

"Ало, Банов е!" - Йончева има запис за корупционна схема на министъра на културата

Схемата била за ремонта на Ларгото през 2016 г.

Банов: Това са схемаджии и изнудвачи, престъпна група. Един работи вътре в администрацията, други - отвън. И така печелят проекти.

Министърът заяви, че спецпрокуратурата вече е влязла във ведомството и от там са иззети документи. Той вече е бил разпитван от прокурори.

По думите на министъра той е бил рекетиран поне 4 пъти. А записите били манипулирани и фалшифицирани. Банов не знаел кога точно е направен записа. Той разбрал от трети лица, че е записван.

"Казаха ми г-н Банов, г-н Рашидов, записва ви. Записва ви от години, записва ви на всяка среща", каза министърът. По думите му изнудвачите му не влизали в пряк допир с него, а действали през трети хора в министерството. Били отправяни и лични заплахи.

Аз се казвам Боил Банов. Ще съдя всички по трасето!

Аз се казвам Боил Банов. Ще съдя всички по трасето!

Министърът бил рекетиран отдавна с тези записи

"При мене той действа през трети хора, през други хора, които идват по една работа и казват - вижте, Иво Костов и Ангел Ангелов казаха, че ще ви разгонят фамилията, ще ви унищожат. Имат ви на запис, имат ужасни компромати срещу вас, ще ви съсипят", разказа Банов и допълни, че е чувал подобни думи не от един или двама души, а от повече хора, които работили в дирекция в министерството и се занимават с проекти.

Банов: Това е перманентно, хора и служители от самото министерството, на които той звъни и казва - кажете му, че това ако не направи, ще го съсипя.

Банов даде конкретен случай за подобно изнудване. Случаят бил в Силистра - там имало проект за трансгранично сътрудничество с Румъния с областната администрация в Силистра и министерството на културата. Проектът бил "абсолютно кух" и в Силистра се отказали да го финансират, защото въпросните хора го изработили, за да "извадят едни пари".

"И беше страшен натиск през служители, ние искахме да го спрем. Спрете ли го, ще ви разгоним фамилията, ни казваха", заяви Банов и обясни, че хората, които са го изнудвали, всъщност били посредници. Единият работил в администрацията на министерството и изнасял вътрешна информация, а другият правил и кандидатствал с проекти. Такова рекетиране ставало поне 4 пъти, за 4 проекта, които Банов ще предаде на прокуратурата. Тогавашният министър на културата Вежди Рашидов знаел за изнудването.

"Аз записа няма да го коментирам. Този запис е глупост. Този запис е подработен. Този запис е компилация от неща, които съм правил в десетки срещи. За мен записът е подработен, прокуратурата ще го гледа и ще каже подработен ли е, или не. Този запис е тенденциозен и подработен. Подправен е със сигурност, той е нагласен", каза Банов.

Рашидов отдавна дал на съда Ларгото

Рашидов отдавна дал на съда Ларгото

На Ларгото минали европейски и други проверки

Относно Елена Йончева той каза, че няма представа как може тя да се е сдобила със записа. Или наскоро се запознала с притежателя на записа, или се познавала отдавна с него, което щяло да бъде "перфектно" и съмнително, по думите му.

Банов: "Това е страшна помия, непроверена... Аз сега седя и се обяснявам. Обяснявам се реално за нещо, което сега е подхвърлено от едни престъпници, точно за да се обяснявам... Да се чудя в момента, докато излезе прокуратурата, докато се разбере, че всичко това е помия и лайна, да се чудя в момента къде да ми учи детето... Това стана. Хванаха едни изнудвачи, взеха от тях една помия и ми я хвърлиха. Защо я хвърлиха на мен? - защото е идеално. Като блъснем културата, какво е културата. Нито е ресурсно, нито е нищо. Бойко трябва да го отстрани. Бойко винаги, има ли съмнение, той - излизай навънка. Ето ти един отстрелян. Идеално, за секунда. И от там насетне започваме да ги мачкаме. То е инфантилно. Както казах на брифинга вчера, жална ни майка, ако така ще печелят избори и така ще управляват държавата. Жална ни майка на всички. И на тези, които ги подкрепят, и на тези, които не ги подкрепят. Това е истината за всичко. Изнудвачи. Хора, които изнудват, скалъпват и нагласяват записи. Това им е работата, да изнудват... Да посягаш по този начин на министъра на културата, по този инфантилен и грозен начин, е да посегнеш на цялата култура - на изпълнители, на творци."

Иначе Борисов казал на Банов да не се предава. По думите на културния министър той все едно вече си подал оставката.

Културата, Боил, Елена и някои други съображения

Културата, Боил, Елена и някои други съображения

Жива култура не се прави от мъртви администратори, нито от умрели партийни апарати и овехтели и миришещи на нафталин втръснали герои. И най-вече не се прави и оправя с флашки, пише Венци Мицов