Главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира по изнесените данни от народния представител Елена Йончева и е разпоредил незабавно извършване на проверка.

Това съобщават от пресцентъра на прокуратурата само 60 минути след пресконференцията на депутата на БСП в централата на партията.

Проверката е възложена на Специализираната прокуратура предвид качеството на лицето, за което са представени данните и твърденията за извършени корупционни прояви - зам.-министър на културата тогава, а сега министър на културата Боил Банов.

Още днес ще се пристъпи към изискване на цялата документация по сключването и изпълнението на договора за строителство на обект "Ларгото", културно комуникационен комплекс "Сердика" 2- 3 етап. Ще бъдат снети и обяснения от лицата, имащи отношение към случая, посочват от прокуратурата.

Според изнесеното от Елена Йончева Банов опростил 700 хиляди лева за ремонта на Ларгото, втори и трети етап. Това е станало през месец март 2016 година. По този начин той не защитил държавния интерес. От БСП обявиха, че ще сезират по случая и прокуратурата, и Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

"Ало, Банов е!" - Йончева има запис за корупционна схема на министъра на културата
Обновена

"Ало, Банов е!" - Йончева има запис за корупционна схема на министъра на културата

Схемата била за ремонта на Ларгото през 2016 г.

Прокурори от Специализираната прокуратура още днес ще посетят министъра на културата Боил Банов в кабинета му, за да го разпитат и да вземат цялата документация, съобщи говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова. По предварителни данни разпознаваме престъпление като бестопанственост и престъпление по служба. Дали обаче ще последват обвинения, Арнаудова не бе категорична, тъй като трябва да бъдат разгледани доказателствата.

На записа, пуснат от Йончева, ще бъде назначена експертиза, която да установи съдържанието и автентичността на гласовете в него.
"Разпознаваме и други гласове в този запис. Имайте предвид, че и тези хора ще поканени да дадат обяснения", каза Румяна Арнаудова.

"Реагираме незабавно, както преди няколко месеца реагирахме и на сигналите на народни представители от ГЕРБ срещу самата Йончева", коментира говорителят на главния прокурор.

ГЕРБ нарочи БСП за фалшив сайт с гл. ред. Йончева

ГЕРБ нарочи БСП за фалшив сайт с гл. ред. Йончева

Тома Биков настоя социалистката да спре да се нарича разследващ журналист

По закон проверката по случая може да продължи 2 месеца, но прокурорите имат право да поискат и удължаване с още 30 дни. След това ще стане ясно дали проверката ще прерасне в разследване.

Бившият министър на културата Вежди Рашидов заяви в парламента, че проектът е минал няколко проверки, а още преди години той е дал случая на съде.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова отказа да коментира изнесеното от Йончева и заяви, че Столична община е получила Ларгото само за стопанисване, иначе проектът е на Министерство на културата.

Припомняме, още през април 2015 г., когато започна заключителният етап от работата по Ларгото, тогавашният министър на културата Вежди Рашидов заяви, че проектът отдавна е трябвало да бъде готов. Въпреки предвидените 16 милиона обаче процедура така и не е започнала.

Аз се казвам Боил Банов. Ще съдя всички по трасето!

Аз се казвам Боил Банов. Ще съдя всички по трасето!

Министърът бил рекетиран отдавна с тези записи

Близо година по-късно Рашидов увери, че проектът за ремонт на Ларгото се изпълнява стриктно и по високи стандарти. Случайно или не обаче само седмица след официалното откриване през май 2016 г. реставрираният античен комплекс протече. В началото на годината стана ясно, че Министерство на културата е завело дело срещу строителните фирми от консорциума заради забавени срокове и неточно изпълнение - нещо, което потвърди днес и бившият министър на културата Вежда Рашидов.

По тази причина за Ларгото се заговори и покрай нашумелите през последните месеци случаи на "ремонт на ремонта", от които най-емблематичен беше казусът със столичния бул. "Граф Игнатиев".