Министърът на културата Вежди Рашидов рамо до рамо със столичния кмет Йорданка Фандъкова, вицепремиера Томислав Дончев и министрите Владислав Горанов и Лиляна Павлова откри заключителния етап от работата по Ларгото.

Припомняме, по план археологическите находки при площад „Независимост" трябва да бъдат превърнати в Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика".

Ларгото трябваше отдавна да бъде готов факт, където софиянци трябваше да се разхождат. Имаше готови пари - 16 милиона, от които първият етап е площада, който виждате горе. За съжаление, ще бъда откровен, предишния мандат една година и половина никой не направи процедура, за да може да се работи и това да се случи, обясни забавянето на работата Рашидов.

Той за пореден път недоволства от това, че центърът на столицата бил увит в найлони и бил парализиран. Рашидов е доволен, че е направил процедурата бързо при идването си на министерския пост и е избрал фирма изпълнител на най-ниска цена.

Този проект е пример за това до какво води липсата на последователност и стабилност, включи се в критиката към предишното управление и Фандъкова. Тя се оплака, че в рамките на четири правителства и четирима министри на културата е започвала всеки път да обяснява наново колко важен културен проект било Ларгото.

Да сме щастливи и радостни, пожела си Рашидов на откриването на финалния етап от проекта. Той се надява след двеста дни, колкото е срокът на изпълнение, да събере пак министри и медии и да покаже един по-хубав столичен център.

Спасихме Норвежката програма, откакто аз съм дошъл. Имаме три проверки по нея, за да сме спокойни, две от тях са външни от Брюксел. Ще я спасим, защото, ако почнем от начало, имаме опасност да загубим за културата 16 милиона евро, което при една държава в криза, каквато сме ние, би било грехота, изтъкна още от успехите си в този мандат Рашидов.

Министърът не пропусна да засегне и казуса с изкопа в центъра на Варна, известен като „Дупката". Той обяви, че вече е говорил с варненския кмет по темата, като в близките дни ще има среща и с Общинския съвет на морската столица. Рашидов се закани да води преговори държавата да си върне мястото, като вече е говорил за това и с премиера и финансовия министър.

Там се появи много археология, министерството не може да позволи да се строи повече на това място, така че ако успеем да си го върнем, Варна ще има прекрасен център, оптимистичен е културният министър.