Реагирал съм на случая с Ларгото и съм го изпратил на съд още тогава. Това заяви бившият министър на културата Вежди Рашидов в кулоарите на парламента във връзка с разкритията на Елена Йончева.

Малко преди това на "Позитано" 20 червеният депутат и журналист даде пресконференция.

"Ало, Банов е!" - Йончева има запис за корупционна схема на министъра на културата
Обновена

"Ало, Банов е!" - Йончева има запис за корупционна схема на министъра на културата

Схемата била за ремонта на Ларгото през 2016 г.

Въпросите са към друг, подчерта Рашидов.

Той обясни, че в случая става въпрос за забавяне от страна на строителя. Именно затова той като министър е подписал заповед за неустойка за неспазване на сроковете.

Той каза още, че са минали европейски и други одитни проверки на Ларгото.

Парите, за които Боил Банов и Вежди Рашидов са пратили иск в съда за Ларгото са по доклада на АДФИ. Това посочи Димитър Данчев от БСП в отговор на обяснението на Вежди Рашидов по аферата, разкрита от Елена Йончева.

"Там не се включва този 1 милион лева, за който ние сигнализираме", посочи той. Това, за което се говори с записа, представен от червените, се е случило на практика.

Припомняме, още през април 2015 г., когато започна заключителният етап от работата по Ларгото, тогавашният министър на културата Вежди Рашидов заяви, че проектът отдавна е трябвало да бъде готов. Въпреки предвидените 16 милиона обаче процедура така и не е започнала.

Близо година по-късно Рашидов увери, че проектът за ремонт на Ларгото се изпълнява стриктно и по високи стандарти. Случайно или не обаче само седмица след официалното откриване през май 2016 г. реставрираният античен комплекс протече. В началото на годината стана ясно, че Министерство на културата е завело дело срещу строителните фирми от консорциума заради забавени срокове и неточно изпълнение - нещо, което потвърди днес и бившият министър на културата Вежда Рашидов.

По тази причина за Ларгото се заговори и покрай нашумелите през последните месеци случаи на "ремонт на ремонта", от които най-емблематичен беше казусът със столичния бул. "Граф Игнатиев".